Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor risk för ytterligare skogsbränder

Flera skogsbränder härjar just nu på olika platser i södra Sverige. Enligt SMHI ser den stora gräs- och skogsbrandsrisken ut att hålla i sig åtminstone till helgen.
Det är väldigt torrt i stora delar av landet, säger meteorologen Henrik Reimer.
Publicerad 23 april 2019
En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.
En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.Foto: Peo Möller/TT

En stor skogsbrand har rasat på omkring 50 hektar mark utanför Gislaved sedan måndagen. Ett 30-tal personer från räddningstjänsten och frivilligorganisationer har under tisdagen arbetat med att bland annat blötlägga en begränsningslinje runt brandområdet.

Samtidigt har flera skogsbränder brutit ut i trakten kring Markaryd, samt en utanför Hunnebostrand i Bohuslän, enligt lokala medier. Bland annat brinner det norr om Traryd i Markaryds kommun.

Annons

– Vi har ingen kontroll på branden än och vi vet ännu inte exakt hur stor omfattningen är, säger Niklas Henningsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Markaryd.

SMHI varnar också för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Enligt meteorologen Henrik Reimer ser brandrisken ut att bestå åtminstone till helgen.

– Det har ju varit flera veckor utan några större nederbördsmängder, i alla fall i södra Sverige. Tyvärr ser vi inget tydligt slut heller, säger han till TT.

– Det kan dra in lite regn mot helgen, främst i södra och västra Götaland, men prognosen är osäker fortfarande.

När det gäller den stora branden i Gislaved har läget dock lugnat sig. Fortfarande finns dock en viss risk för att ökad vind och den torra luften gör branden blossar upp igen, enligt Anton Fast, presstalesperson vid räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö.

– Det är relativt lugnt. Vi håller våra begränsningslinjer och genomför en del släckningsarbete, säger han.

– Men sedan vet man aldrig med väder och vind.

Även vid branden vid Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon och begränsat släckningsarbetet under natten. Branden på runt fyra hektar härjar i ett svårtillgängligt område, och helikoptrar från Försvarsmakten har enligt P4 Östergötland kallats in för att vattenbomba området.

I Skaraborg har det beslutats om eldningsförbud i skog och mark i fyra kommuner – Falköping, Götene, Skara och Tidaholm – och i Skåne stoppades all tågtrafik på södra stambanan genom Höör under några timmar på grund av en terrängbrand.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Försvarsmaktens vattenbombning i Tjällmo.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons