Nyheter

Statsvetaren: ”Det ser ut att bli ett borgerligt minoritetsstyre”

Blekinge Artikeln publicerades
Erik Wångmar.
Foto: Linnéuniversitetet
Erik Wångmar.

Valet är över men vilka som ska bilda regering i Sverige eller vilka som ska styra i de olika kommunerna i Blekinge är långt ifrån klart.

Bland annat ser det ut som att alliansen kan få makten i landstinget i Blekinge.

– Det ser ut att bli ett borgerligt minoritetsstyre där, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Vilka partier gick segrande och vilka gick förlorande ur valet? Och vilka ska nu egentligen styra i kommun, landsting och riksdag? Frågor som nog många undrar över och BLT tog ett snack med Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö för att reda ut en del frågetecken.

– Ser vi till riksdagsvalet för Blekinge så gick Sverigedemokraterna väldigt bra, men det är egentligen inget förvånande. Skåne, Småland och Blekinge är SD:s starkaste fäste, säger han och fortsätter:

– Det gick dock tyngre för Socialdemokraterna som nu bara får två mandat i riksdagen från Blekinge och de har alltid haft minst tre innan.

Centerpartiet som gjort ett starkt val över riket blir dock utan mandat från Blekinge.

– Blekinge är en av få valkretsar som man inte har något mandat i riksdagen ifrån. Man tog ju tillbaka sitt mandat på Gotland nu som exempel men C har aldrig varit vidare starkt här.

Gällande landstingsvalet kan det nu bli stora förändringar i länet, bland annat för att Miljöpartiet åkte ut vilket ställer till det för de rödgröna.

– Socialdemokraterna har gjort ett dåligt landstingsval och de borgerliga partierna är nu större med ett mandat. Det borde betyda att det blir ett borgerligt minoritetsstyre, menar Wångmar.

Ser vi till vilka som ska styra runt om i kommunerna är det även där ovisst hur framtiden ska bli. I Olofström har Socialdemokraterna alltid regerat, men Wångmar öppnar för att det nu kan bli ett maktskifte där även om det är föga troligt enligt honom.

– Socialdemokraterna går fortfarande riktigt bra även om de tappat flera procent. De har nästan majoritet tillsammans med Vänsterpartiet men det saknas ett mandat för det.

– Moderaterna och Centerpartiet skulle kunna ta makten men det skulle kräva att man går i koalition med SD. Det skulle kunna vara lite lockande att få ett maktskifte för dem men jag är väldigt tveksam till att de vågar sig på det, säger Erik Wångmar.