Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skräp drog in stort engagemang

Skräpplockningskampanjen Vi Håller Rent är Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning med nästan 10 000 deltagare i Blekinge. Många av de deltagande är skolungdomar och förskoleklasser.
BLEKINGE • Publicerad 13 juni 2018
Nästan 10 000 blekingar deltog i kampanjen Vi Håller Rent.
Nästan 10 000 blekingar deltog i kampanjen Vi Håller Rent.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Engagemanget i Blekinge var högt i år bland skolor och förskolor. Bara i Karlskrona kommun anmälde sig 44 klasser.

– Vi är väldigt nöjda med årets deltagande, säger Petra Holgersson som är pr-ansvarig för Håll Sverige Rent.

Annons

Nedskräpning i det svenska samhället är ett stort problem. Det vanligaste skräpet som slängs beror på plats. I en storstadsmiljö är det vanligare att fimpar slängs på marken medan i havet är det vanligare att hitta plast. Skräpet som ligger i naturen skadar djur och natur, men leder också till osäkra miljöer och dyra kostnader.

Håll Sverige Rent menar att skräpplockningen inte bara handlar om att plocka skräp – utan om att lära. Kampanjen vill också öka medvetenheten om nedskräpningen, framför allt till barnen som deltar varje år.

– Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet hos barn och unga vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Lösningen på nedskräpningen är inte att städa, utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Anna Johansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons