Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skolpersonal kan beväpnas i Florida

Politiker i delstaten Florida i USA har godkänt en lag som gör det möjligt att tillåta viss skolpersonal att bära vapen.
Samtidigt höjs åldergränsen för alla vapenköp till 21 år.
USA • Publicerad 8 mars 2018
Politiker i Florida applåderar beslutet att godkänna lagförslaget.
Politiker i Florida applåderar beslutet att godkänna lagförslaget.Foto: Mark Wallheiser

Lagförslaget kom till efter skolskjutningen i Parkland i februari där 17 personer dödades av 19-årige Nikolas Cruz på en gymnasieskola.

Lagen kommer att börja gälla om 15 dagar om inte delstatens guvernör Rick Scott lägger in sitt veto. Scott har tidigare uttryckt kritik mot president Donald Trumps utspel om att skolpersonal bör bära vapen.

Annons

Lagen bereder väg för ett program där lokal polis kan utse vissa skolanställda till vakter som kan beväpnas efter utbildning. De kan då bära ett vapen dolt. Lärare får inte bära vapen, utan det rör sig om annan personal. Varje skoldistrikt får bestämma om de vill delta i programmet.

Redan i dag får skolanställda i sex amerikanska delstater bära vapen: Georgia, Kansas, South Dakota, Tennessee, Texas och Wyoming.

Trump har sagt skolpersonal bör beväpnas för att skolskyttar ska kunna stoppas, men den lösningen har fått skarp kritik för att vapen då förs in på skolorna.

– Tanken på att en enda student skulle bli skjuten av en person som ska utbilda och ta hand om eleverna är bara för mycket, säger Amy Mercado, demokratisk politiker från Orlando.

I lagen ingår också en höjning av åldersgränsen för alla vapenköp till 21 år, och ett krav på tre dagars väntetid. Tidigare kunde 18-åringar köpa gevär, vilket Nikolas Cruz hade gjort helt lagligt.

Cruz har samtidigt formellt anklagats för 17 mord och 17 mordförsök efter skolskjutningen i Parkland. Cruz har erkänt gärningarna. Mordförsöken rör personer som skadades under skjutningen.

Det var på eftermiddagen den 14 februari som 19-åringen, en före detta elev, anlände till Marjory Stoneman Douglas High School och började skjuta på elever och personal.

Skjutningen har lett till att elever på skolan har dragit igång en rörelse mot vapenvåld, samtidigt som debatten om vapnen i det amerikanska samhället har tagit ny fart.

Den snabba responsen och omröstningen i delstatens senat och representanthus – där republikaner är i majoritet – signalerar en möjlig förändring i debatten om vapenkontroll, där vapenförespråkare inte brukar backa en tum.

KB/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons