Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skilsmässa ökar risken för andra hjärtinfarkt

Den som har genomgått en skilsmässa, har lägre utbildning och låg inkomst löper större risk att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.
Forskning • Publicerad 18 april 2018
Hjärtinfarktpatienter som genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk för att drabbas på nytt, jämfört med gifta patienter.
Hjärtinfarktpatienter som genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk för att drabbas på nytt, jämfört med gifta patienter.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är nytt att socioekonomi har betydelse i denna stora patientgrupp och att framför allt inkomst är så avgörande, säger överläkaren Per Svensson, som har varit med och genomfört studien.

Forskare vid Karolinska institutet har studerat vilka faktorer som gör att man löper större risk för att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke. Studien utgår från registret Swedeheart, som finansieras av Hjärt-lungfonden, och man har följt 29 000 patienter som har råkat ut för en första hjärtinfarkt.

Annons

Det visade sig att hjärtinfarktpatienter som har genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk för att drabbas på nytt, jämfört med gifta patienter.

– Vi delade in människor i fem inkomstgrupper. Då kunde vi se att de som hade den högsta inkomsten löper 35 procents lägre risk att få en ny hjärtinfarkt eller en stroke. Hade du en hög utbildning så var risken 14 procent lägre, säger Per Svensson, överläkare på Södersjukhuset och universitetslektor vid Institutionen för klinisk forskning och utbildning på Karolinska institutet.

Även tidigare studier pekar på att socioekonomiska faktorer som utbildning och inkomst påverkar risken för hjärtinfarkt. Att man i den nya studien valde att ta med civilstånd och notera om patienterna genomgått skilsmässa föll sig naturligt, säger Per Svensson.

– Det hängde väldigt mycket ihop också. Är du gift har du ofta bättre inkomstnivå. Vi har i dag en standardiserad vård vid risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom en andra gång. Vi hoppas på att de här resultaten ska kunna leda till mer individuell riskbedömning och att det här blir ytterligare faktorer att ta hänsyn till, förutom rökning, högt kolesterol och blodtryck, säger han.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons