Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SJ tar över på Öresundstågen

Bättre service och information till passagerarna när tågtrafiken strular är löftet som Blekingetrafiken och de övriga parterna i samarbetet kring Öresundstågen nu hoppas uppfylla när SJ ska ta över driften.
Blekinge • Publicerad 21 maj 2019
SJ tar över driften av Öresundstågen från december 2020. Det nya trafikavtalet innebär att SJ också tar över driften på den danska sidan men först från 2023.
SJ tar över driften av Öresundstågen från december 2020. Det nya trafikavtalet innebär att SJ också tar över driften på den danska sidan men först från 2023.Foto: Johan Nilsson / TT

Från 2020 och åtta år framåt kommer SJ att driva Öresundstågtrafiken. Ett nytt avtal med trafikbolagen i södra Sverige innebär att SJ får ansvar för trafikplanering, drift, personal, underhåll och ersättningstrafik.

Peter Christensen (L), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Blekinge, tror att det nya avtalet ger bra förutsättningar för bättre service till passagerarna.

Annons

– Vi ska bli bättre på information på stationerna. Man ska kunna känna en tillförlitlighet och få svar på vad som händer när tåget inte går i tid eller det är några andra störningar.

Men du kan inte lova färre störningar i tågtrafiken i och med det nya avtalet?

– Vårt problem i Blekinge är ju att vi är beroende av att det är väldigt mycket trafik i Malmö-Lund-Köpenhamn och blir det störningar där så slår det direkt mot oss. Där pågår arbete med förbättrad spårkapacitet men det tar tid innan det är på plats.

Han hoppas också på att den nya underhållsdepå som Skånetrafiken bygger i Hässleholm, ska förbättra trafiken.

SJ:s vd Crister Fritzson säger i ett pressmeddelande att ambitionen är att få ökad attraktionskraft och bidra till tillväxt och ökad livskvalitet i södra Sverige.

Trafiken går på tre olika linjer mellan Köpenhamn/Helsingör och Göteborg/Karlskrona/Kalmar.

Fram till 2022 har SJ bara ansvar för trafiken på den svenska sidan av Öresund, men därefter får företaget fullt driftsansvar även till och från Österport i Danmark.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons