Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Senaste prognosen: Då slår hårdblåsten till

Bohuskusten drabbas hårdast av stormen Knud. Men under eftermiddagen blir det rejält blåsigt även i Blekinge, där klass 1-varning råder.
– Det kommer att fortsätta blåsa i helgen, säger Jon Jörpeland vid SMHI.
Blekinge • Publicerad 21 september 2018
Riktigt så blåsigt som i Norge och på Bohuskusten blir det inte i Blekinge, men en klass 1-varning är ändå utfärdad. Här en kite-surfare i Oslofjorden passade under onsdagen på att utnyttja den kraftiga vinden som följde med lågtrycket som nu närmar sig svenska kusten.
Riktigt så blåsigt som i Norge och på Bohuskusten blir det inte i Blekinge, men en klass 1-varning är ändå utfärdad. Här en kite-surfare i Oslofjorden passade under onsdagen på att utnyttja den kraftiga vinden som följde med lågtrycket som nu närmar sig svenska kusten.Foto: Roald, Berit

Stormen Knud drar troligen fram något längre norrut än den första prognosen förutsåg. Flera tåg och färjor i Västsverige är redan inställda inför stormen.

– Det är framför allt längs Bohuskusten som de hårdast vindbyarna blir, säger SMHI-meteorologen Jon Jörpeland.

Annons

– Sen är det ett område med kraftiga vindar även över östra Götaland som Blekinge får ta del av.

En klass 1-varning utfärdades för Blekinge under torsdagen. Vindbyarna förväntas kulminera under sen eftermiddag och början av kvällen.

– Efter klockan 15 ungefär och fram till cirka 18-19. Vi uppdaterar oss under förmiddagen, men klass 1-varningen kommer att stå sig, som det ser ut.

Blåsten kommer att hålla i sig under helgen, enligt prognosen.

– Men den kommer sakta men säkert avta framåt söndag. Det blir fortfarande blåsigt, men mer måttligt eller friskt.

Och vädret i allmänhet?

– Ganska varierat med enstaka skurar, men även en del solchanser.

Det kan även bli åska.

SMHI har varnat för vindar på mellan 25 och 28 meter per sekund framåt fredagskvällen, och den klass 2-varning som utfärdats gäller nu för Skagerrak, Bohuslän, Göteborg, Dalsland och västra Västergötland. Den tidigare klass 2-varningen som utfärdats för Halland har däremot dragits tillbaka och ersatts med en klass 1-varning om "mycket hårda vindbyar", rapporterar TT

Stena Line har ställt in flera avgångar på sina färjelinjer mellan Sverige och Danmark under fredagen. Det är linjerna Göteborg–Frederikshavn och Varberg–Grenå som berörs.

Annons

Trafikverket beslöt redan igår att stoppa tågtrafiken på fyra sträckor i Västsverige från klockan 16 på fredagen och nästan ett dygn framåt. De berörda sträckorna är Uddevalla–Strömstad, Varberg–Borås, Borås–Herrljunga samt Håkantorp–Gårdsjö på Kinnekullebanan.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons