Nyheter

Sådant du inte vill veta om din klädkonsumtion

Nyheter Artikeln publicerades
14 kilo. Så mycket kläder konsumerar genomsnittssvensken på ett år.
Foto: Martina Holmberg / TT
14 kilo. Så mycket kläder konsumerar genomsnittssvensken på ett år.

Ett nytt plagg i veckan - det är svenskens snittkonsumtion av kläder. År 2000 konsumerade vi 10.5 kilo textilier per person och år. År 2018 hade konsumtionen ökat till 14 kilo.

Enligt en svensk undersökning från 2011 används ett plagg i två år innan det slängs. En färsk brittisk studie visade att omloppstiden för ett plagg bara var ett år

Av de textilier vi köper varje år hamnar cirka hälften i avfallspåsen, men hälften av det som slängs är fortfarande användbart.

Klädernas största klimatpåverkan sker vid framtagningen av fibrer och tillverkningen. Den enskilt största åtgärden för att minska klädernas klimatpåverkan är alltså att minska konsumtionen. Genom att fördubbla tiden innan vi ersätter ett plagg kan klädernas klimatpåverkan minskas till nästan hälften jämfört med idag.

En hållbar användning av textilier handlar inte bara om klimatpåverkan. Miljöutmaningen är minst lika stor och handlar om en enorm användningen av vatten och utsläpp av kemikalier i produktionen. Till ett kilo bomull går det åt elva tusen liter vatten och sex-sju kilo kemikalier vilket i sig innebär en stor klimatpåverkan.

Källa: Naturvårdsverkets projekt Hållbar konsumtion av textilier

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.