Nyheter

Så undviker du matförgiftning i värmen

Hygien (TT) Artikeln publicerades

Det är inte bara semesterfirare som får njuta av sol, värme och fuktiga sommarkvällar. Bakterierna har det minst lika bra nu när rötmånaden är i full gång.

Här är tipsen för dig som vill undvika en rejäl magsjuka.

Bakterierna har det bra nu när rötmånaden är i full gång. Här är tipsen för dig som vill undvika en rejäl magsjuka. Arkivbild.
Foto: Audun Braastad
Bakterierna har det bra nu när rötmånaden är i full gång. Här är tipsen för dig som vill undvika en rejäl magsjuka. Arkivbild.

När värmen stiger ökar även risken att hälsoskadliga bakterier växer till sig i maten vi stoppar i oss. Det gör att hygien och hanteringen av livsmedel blir viktigare för den som vill hålla sig frisk.

– Vi äter mycket i bufféform på sommaren, med knytis på fester och bröllop. Mat som inte hålls kall ges möjlighet för bakterier att växa i, säger Moa Lavander, mikrobiolog på livsmedelsverket.

Rötmånaden infaller traditionellt sett i slutet av juli och finns beskriven redan i Bondepraktikan. Men att det rör sig om en specifik månad stämmer inte riktigt, det styrs av temperaturen.

– Sett till förra året hade vi nog tre månader av rötmånad, säger Moa Lavander.

Bakterier frodas

Bakterier förekommer överallt och de flesta är inte farliga, utan förstör bara maten och gör den oaptitlig, till exempel de som gör mjölken sur. Men andra bakterier kan orsaka problem.

– Vissa gör dig rejält magsjuk. De kraftiga campylobacterna som finns på kyckling, eller ehec som finns utanpå kött eller i köttfärs. Därför ska man alltid genomsteka både kyckling och köttfärs, säger Moa Lavander.

Klassiska fallgropar

Ett vanligt misstag är hygienen. Ute på picknick finns sällan möjligheten att tvätta händerna, och det är svårare att hålla maten kall. Ett annat vanligt scenario är vid grillen. Många återanvänder verktyg som kommit i kontakt med rått kött.

– Grillen dödar bakterierna, men läggs det tillbaka på tallriken du använde innan spelar det mindre roll, säger Moa Lavander.

Förutom rått kött så är Lavanders tips att titta, lukta och smaka.

– Använd dina sinnen för att inte slänga i onödan. Stirra inte dig blind på "bäst före"-datumen.

Finns det något du inte alls äter den här tiden?

– Är det en buffé som stått ute länge, med till exempel en ljummen coleslaw, så avstår jag.

 

Fakta

Tips under rötmånaden

Var extra försiktig med dåligt kylda salladsbufféer, eller en dåligt varmhållen matbuffé.

Kött, ägg, kokta skaldjur, röror och charkprodukter behöver hållas tillräckligt kylda.

Använd kylväska när du går på picknick.

Se till att kylskåpet håller rätt temperatur, fyra grader är lagom.

Använd dina sinnen för att avgöra om maten kan ätas – titta, lukta och smaka.

Bär hem köttfärs från affären i kylväska och använd den helst samma dag (absolut senast sista förbrukningsdag).

Hamburgare, råkorv och kyckling ska alltid genomstekas.

Ha rena redskap och använda olika skärbrädor till kött och grönsaker.

Tänk också på att tvätta händerna efter kontakt med djur på till exempel picknicken.

Källa: Livsmedelsverket

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.