Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så ska de utländska stöldligorna stoppas

Stöldligor kan möta hårdare straff och fler kan komma att utvisas.
Men Tomas Pärlklo, på underrättelseenheten i Karlskrona, tycker sig se en dämpning i ligornas verksamhet.
SVERIGE (TT/BLT) • Publicerad 19 januari 2018
Antalet inbrott ökar i landet.
Antalet inbrott ökar i landet.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Under 2017 ökade antalet anmälda inbrott i Sverige med drygt två procent jämfört med året dessförinnan. Välmående kommuner i Storstockholm är värst drabbade. I den regionen ökade inbrotten med 24 procent mellan 2016 och 2017.

Det stora antalet inbrott förklaras med att tjuvarna gärna väljer tättbebyggda områden och närheten till goda förbindelser med utlandet. Till Stockholm kommer internationella ligor med färjor österifrån, enligt Göran Landvall, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning.

Annons

I Blekinge har framför allt hamnen i Karlshamn blivit en in- och utkörsport för ligorna.

– Vi pratar om internationella mobila stöldligor, och vi har dem från Litauen, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör på underrättelseenheten vid polisen i Karlskrona.

Han tycker sig ändå ha sett en dämpning i södra Sverige när det gäller ligornas verksamhet.

– Det är min bild från hösten 2017, säger han.

– Man har kunnat följa de här ligorna och några har man kunnat få lagförda.

Att det finns en hamn i ett län brukar synas i inbrottsstatistiken.

– Det blir ett ”spill” i närområdet. De kanske har varit i Norge eller olika delar av Sverige och när de är på väg hem så kan de ta något på vägen. Jag vill påstå att vi inte har sett det på samma sätt under 2017, men porten i Karlshamn är hela tiden föremål för en noggrann granskning, säger Pärlklo.

På Verkö i Karlskrona, där färjan går till och från Polen, har tullen under 2017 gjort en del beslag av alkohol, cigaretter och narkotika.

– Men i flödet av stöldligor så har vi inte sett det på samma sätt i trafiken till Polen. Det betyder inte att det inte finns, men vi uppdagar det inte där, säger Pärlklo.

Annons

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) uppger att regeringen nu tillsätter en utredning i frågan. Detta för att se över om det går att kriminalisera även försök och förberedelse till häleri av normalgraden, något som skulle träffa den som tar hand om stöldgodset.

– Utredaren ska även lämna förslag på bland annat ett nytt brott som tar sikte på systematiska stölder och ett förslag som innebär att stöld som sker efter inbrott i en bostad ska få en särskild brottsrubricering, med ett minimistraff på fängelse i ett år, säger han.

Det kan också, enligt ministern, leda till att utvisning blir aktuell i fler fall än i dag.

Exempel på framgångsrik bekämpning av inbrott går att hämta i Skåne där antalet anmälda brott har minskat de senaste två åren.

– Det finns flera olika faktorer som bidrar till det här. Lokalt har vi haft informationsträffar och grannsamverkan och det får en viss effekt. Men man ska också vara ödmjuk för det går i cykler och kan svänga snabbt. Det inte bara polisens arbete som påverkar. Vi har en utökad gränskontroll och det har en stor effekt, säger Fredrik Bratt vid polisens region Syd.

Carl Cato/TT
Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons