Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så ska Blekinge bli bäst i Sverige digitalt

Kraven växer på snabb uppkoppling och tillgång till digitala tjänster, överallt.
Blekinge ska bli bäst i Sverige på att ta till vara på digitala möjligheter, enligt den nya regionala bredbandsstrategin.
Blekinge • Publicerad 21 november 2018
Tillgång till snabb, och stabil, uppkoppling har blivit allt viktigare. Fibernätet ska byggas ut ytterligare i Blekinge.
Tillgång till snabb, och stabil, uppkoppling har blivit allt viktigare. Fibernätet ska byggas ut ytterligare i Blekinge.Foto: Isabell Höjman/TT

Allt mer sker och sköts på digital väg. Tillgång till bredband har blivit en demokratifråga. För att kunna använda och ta del av digitala tjänster behövs snabba och stabila uppkopplingar.

I tätorterna har utbyggnaden kommit längre än på landsbygden. Samtidigt plockas det fasta telenätet bort bit för bit. Larm till hemtjänsten flyttas över till ny teknik.

Annons

– Nu har vi en strategi för hur vi ska komma ut i kapillärerna på landsbygden, säger Christina Mattisson (S), regionråd i Region Blekinge.

Under onsdagen antogs en regional bredbandsstrategi för Blekinge, 2018-2020. Den utgår från målet att Blekinge ska bli bäst i Sverige på att ta till vara på digitala möjligheter.

Enligt strategin bedöms Blekinge också ha goda möjligheter att bli etta i Sverige på bredbandsutbyggnad. Även om det finns många hushåll utan fiber, så är det förhållandevis korta avstånd i länet.

Blekinge räknas som den femte mest tätbefolkade regionen i Sverige. Det finns också flera olika aktörer etablerade och en redan befintlig infrastruktur.

– Det är högt ställda mål. Men det behöver vi ha för att vi ska kunna nå de nationella målen. Regeringens ambition är att Sverige ska bli bäst i världen, säger Christina Mattisson.

I den nationella bredbandsstrategin anges att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige bör ha tillgång till snabba uppkopplingar 2020. Tre år senare är målet att alla ska kunna använda mobila tjänster utan större störningar.

2025 är det tänkt att bredbandsutbyggnaden ska ha nått 100 procent.

Men det är en bit kvar både i landet som helhet, och i Blekinge för att nå dit.

– Det finns utmaningar. Med strategin drar vi upp den gemensamma färdriktningen så att vi ska kunna nå de gemensamma målen, säger Christina Mattisson.

I Blekinge har ungefär två tredjedelar, eller 65 procent, av länets hushåll och företag tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 megabit per sekund.

Annons

En utbyggnad av fibernätet i hela länet beräknas kosta över cirka 1,5 miljarder kronor.

Den är tänkt att ske i samverkan mellan företag på marknaden och offentliga satsningar.

Under arbetet med strategin har det kommit kritik och invändningar från kommunalt håll.

– Vi har låtit arbetet ta extra tid och omarbetat delar för att komma i hamn. Jag är väldigt glad att en enhällig regionstyrelse nu har tagit beslut om strategin, säger Christina Mattisson.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons