Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så många pluggar vidare i din kommun

BLEKINGE • Publicerad 22 augusti 2019

Förra höstterminen började närmare 69 000 personer för första gången på en svensk högskoleutbildning, enligt kommunsiffror från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

– Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare. En trend som vi har sett under senaste tiden är att det är kvinnorna som ökar mest, inte männen i lika stor utsträckning, säger Tomas Gustavsson, utredare på UKÄ, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Enligt statistiken var det 773 blekingar som började på en högskola. Flest kom från Karlskrona (368). Därefter följer Ronneby med 153, Karlshamn, 144, Sölvesborg, 68 och Olofströms, 40.

Nästan 5–000 av högskolenybörjarna i Sverige var folkbokförda i Stockholm vid årsskiftet innan höstterminen. I ett tiotal kommuner var det färre än 10 personer som var högskolenybörjare.

– Juridik och samhällsvetenskap är det populäraste ämnesområdet, säger Tomas Gustavsson.

Lunds och Uppsala universitet var de lärosäten som hade flest högskolenybörjare höstterminen 2018.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons