Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så många misstänks ha brutit mot eldningsförbudet

Totalt 63 brottsmisstankar om överträdelse av eldningsförbudet registrerades under sommarmånaderna. Sju av dem var kopplade till åklagarkammaren i Karlskrona.
Blekinge • Publicerad 17 september 2018
Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistiken gällande överträdelse av eldningsförbudet under sommaren.
Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistiken gällande överträdelse av eldningsförbudet under sommaren.Foto: Hasse Holmberg / TT

Det är Åklagarmyndigheten som har tagit fram siffrorna åt nyhetsbyrån Siren. Blekinge- och Skånepolisen fick hantera en stor del av de 63 ärendena.

– Periodvis hade vi många samtal om människor som eldade. Vi prioriterade de här larmen med tanke på de stora konsekvenser som en brand kunde ha fått, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd, till Siren.

Annons

När torkan och hettan var som värst i slutet av juli införde flera län ett skärpt eldningsförbud – som även gällde eldning på egen tomt. Under dagarna som följde kom allt fler anmälningar in till polisen.

Totalt väcktes 18 åtal om brott mot lagen om skydd mot olyckor under juli och augusti, samtidigt som 19 strafförelägganden utfärdades. Ett åtal väcktes i Karlskrona medan ett strafföreläggande utfärdades.

Över hälften av de lagförda fallen inträffade i polisregion Syd. Ett av brottsärendena gällde en kvinna i Landskrona som ”eldade i anslutning till sin tomt” den 31 juli, enligt ett strafföreläggande som Siren begärt ut.

Hon fick i slutändan betala 30 dagsböter på totalt 1 500 kronor.

För två män som tände en grill utanför Markaryd den 30 juli slutade det med en dom i tingsrätten, även då med dagsböter som följd.

Polisen uppfattade att förbudet i hög utsträckning inte respekterades.

– Många tänkte inte riktigt utanför boxen. Man trodde att förbudet inte gällde i just den egna trädgården, eller att det inte var någon fara om man bodde långt bort ifrån skogen. Men det var också många grannar och förbipasserande som tog ansvar och ringde in till oss, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen ska ha fått ett stort antal frågor om vad som egentligen gällde under de exceptionella förhållandena.

– Gemene men hade nog dålig kunskap om hur stora riskerna var, till exempel om hur länge det kunde pyra och brinna djupare ner i marken, säger Ewa-Gun Westford.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons