Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så byter du dina julklappar

Om du inte blir nöjd med julklapparna finns det en lösning. Men du och den du fått klappen av måste ha koll på vad som gäller.
Blekinge • Publicerad 20 december 2018
Håll koll på vad som gäller vid byte av julklappar.
Håll koll på vad som gäller vid byte av julklappar.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Om du inte blir nöjd med julklapparna finns det en lösning. Men du och den du fått klappen av måste ha koll på vad som gäller.

Det är inte helt lätt att veta vad som gäller vid byte av julklappar. Enligt Konsumentverket innebär öppet köp och bytesrätt att kunden kan ångra sitt köp inom en bestämd tid. Det är dock upp till butiken om den vill erbjuda det. Många gör det men det finns ingen lag som ger konsumenten rätt till det. Erbjuder företaget det informerar det ofta om det på till exempel kvittot, tillsammans med information om hur länge öppet köp eller bytesrätt gäller.

Annons

Som kund måste du lämna tillbaka varan i nyskick och inom den angivna tiden. Vid öppet köp ska konsumenten få pengarna tillbaka. Bytesrätt innebär i stället att du antingen får byta mot något annat eller att du får ett tillgodokvitto. Butiken kan dock kräva att kunden visar att produkten är köpt just där. Till exempel kan konsumenten få visa upp kvittot.

Är julklappen inhandlad på nätet finns det ytterligare regler. Inom EU måste butiker som säljer varor på distans ha 14 dagars ångerrätt. Den börjar gälla dagen efter att du har tagit emot försändelsen. Ångerrätten gäller dock inte alla köp. Handlar det om en resa eller specialtillverkad produkt gäller den inte.

Som konsument står du för returfrakten om du har informerats om det innan köpet. Precis som vid köp i fysiska butiker kan företaget kräva att du bevisar att varan är köpt där. Det kan till exempel ske med kvitto eller kontoutdrag.

För att få skicka tillbaka produkten måste du meddela det innan ångerfristen har gått ut. Därefter har du 14 dagar på dig att skicka tillbaka den. Konsumenten ansvarar inte för eventuella skador eller om varan försvinner på väg tillbaka till företaget, såvida den inte har varit vårdslös och inte paketerat den tillräckligt eller uppgett fel adress.

Men var försiktig med julklappen om du inte är säker på att du vill behålla den. Företaget har nämligen rätt till ersättning för värdeminskning om du använder eller hanterar produkten på ett sätt som inte är nödvändig innan du har bestämt dig för att behålla den.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons