Nyheter

Så åker du billigare med buss och tåg

Blekinge Artikeln publicerades

Studenter, barn och äldre är vinnare i Blekingetrafikens nya biljettsystem.

De nya rabatterna och en ny app ska göra det billigare och enklare att åka kollektivt.

I mars inför Blekingetrafiken sitt nya biljettsystem. Då kommer biljettpriser och rabattsystem att vara lika i alla de regioner som ingår i samarbetet i Södra Sverige.

– Vårt främsta syfte var att komma överens om ett system som gör det enkelt för resenärerna och där villkoren är de samma oavsett om man reser i Blekinge, Skåne eller exempelvis Halland, säger Magnus Johansson (S) ordförande i trafiknämnden i region Blekinge.

De som kommer att kunna resa billigare när systemet införs nästa år, är barn, studenter och seniorer över 65 år. Dessa biljetter rabatteras med mellan 40 och 25 procent.

Det enda som inte blir billigare är periodkorten. De höjs med 30 kronor per kort när systemet införs. Och det är ett sätt att finansiera de nya rabatterna.

Vari består det ni kallar att resa enklare?

– Vi kommer att införa en app som kan användas av alla som har en smart telefon. I den appen väljer man sin resa, väljer hur många man är, och om man är barn eller senior. Sedan är det bara att trycka på knappen ”köp”, säger Magnus Johansson.

Ett krav är dock att telefonen är knutit till ett konto där pengarna dras. Det går att köpa allt från enkelbiljetter till periodkort i appen och de nya ”tillsammansbiljetterna” som även de är rabatterade med 25 procent om man är två eller fler som åker tillsammans.

– Det känns väldigt bra att vi n u kan ta nästa steg i utvecklingen av kollektivtrafiken i länet. Det glädjande är att det blir enklare för alla och billigare för de flesta att resa med oss, säger Magnus Johansson.

För de resenärer som inte har tillgång till en telefon och inte kan betala med en app, kommer det fortfarande att finnas möjlighet att köpa sin biljett och betala med vanligt kort.

– För att finansiera de nya rabatterna kommer rabatten på reskassan att sänkas från 20 till 10 procent i samband med att appen införs. Och i slutet av december försvinner reskassan helt.

Fakta

Rabatterna

Barn upp till 20 år får 40 procents rabatt på biljettpriset.

Studenter får 25 procent.

Seniorer över 65 år får 25 procent.

Tillsammansbiljetten ger 25 procent utöver övriga rabatterna.

I slutet av 2019 avvecklas de nuvarande resekorten, reskassan, där man sätter in pengar in förväg och fyller på när man åkt upp summan.

 

Visa mer...