Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så åker du billigare med buss och tåg

Studenter, barn och äldre är vinnare i Blekingetrafikens nya biljettsystem.
De nya rabatterna och en ny app ska göra det billigare och enklare att åka kollektivt.
Blekinge • Publicerad 19 september 2018

I mars inför Blekingetrafiken sitt nya biljettsystem. Då kommer biljettpriser och rabattsystem att vara lika i alla de regioner som ingår i samarbetet i Södra Sverige.

– Vårt främsta syfte var att komma överens om ett system som gör det enkelt för resenärerna och där villkoren är de samma oavsett om man reser i Blekinge, Skåne eller exempelvis Halland, säger Magnus Johansson (S) ordförande i trafiknämnden i region Blekinge.

Annons

De som kommer att kunna resa billigare när systemet införs nästa år, är barn, studenter och seniorer över 65 år. Dessa biljetter rabatteras med mellan 40 och 25 procent.

Det enda som inte blir billigare är periodkorten. De höjs med 30 kronor per kort när systemet införs. Och det är ett sätt att finansiera de nya rabatterna.

Vari består det ni kallar att resa enklare?

– Vi kommer att införa en app som kan användas av alla som har en smart telefon. I den appen väljer man sin resa, väljer hur många man är, och om man är barn eller senior. Sedan är det bara att trycka på knappen ”köp”, säger Magnus Johansson.

Ett krav är dock att telefonen är knutit till ett konto där pengarna dras. Det går att köpa allt från enkelbiljetter till periodkort i appen och de nya ”tillsammansbiljetterna” som även de är rabatterade med 25 procent om man är två eller fler som åker tillsammans.

– Det känns väldigt bra att vi n u kan ta nästa steg i utvecklingen av kollektivtrafiken i länet. Det glädjande är att det blir enklare för alla och billigare för de flesta att resa med oss, säger Magnus Johansson.

För de resenärer som inte har tillgång till en telefon och inte kan betala med en app, kommer det fortfarande att finnas möjlighet att köpa sin biljett och betala med vanligt kort.

– För att finansiera de nya rabatterna kommer rabatten på reskassan att sänkas från 20 till 10 procent i samband med att appen införs. Och i slutet av december försvinner reskassan helt.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons