Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rött kött ökar cancerrisken

Den som äter mycket rött kött och charkvaror som korvar och pastejer löper en något större risk att drabbas av tarmcancer. Gränsen bör gå vid ett halvt kilo i veckan, lyder rekommendationen.
Nyheter • Publicerad 9 november 2007

Den som äter mycket rött kött och charkvaror som korvar och pastejer löper en något större risk att drabbas av tarmcancer.

Gränsen bör gå vid ett halvt kilo i veckan, lyder rekommendationen.

Annons

- Detta är en väldigt seriös och bra genomgång som vi måste studera noga, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Den internationella cancerforskningsfonden WCRF har tillsammans med systerorganisationen American Institute for Cancer Research (AICR) sammanställt en rapport på 537 sidor som sammanfattar dagens kunskap om vilken kost och vilka motionsvanor som ökar respektive minskar en människas risk att drabbas av olika former av cancer. De allt annat överskuggande riskfaktorerna ­ rökning och gener ­ nämns dock bara i förbigående.

Rapporten mynnar ut i åtta konkreta råd till den enskilda individen. Bland dem märks bland annat rekommendationen om att inte äta mer än 500 gram av nöt, lamm, svin eller annat rött kött i veckan. Processade charkvaror som korvar och pastejer kan däremot med fördel slopas helt.

- Rött kött är en relativt ny riskfaktor som har seglat upp under senare år och här har vi inte så mycket kunskaper än. Siffrorna är lite osäkra, och de är framför allt rätt svaga jämfört med allt som visar att frukt och grönt minskar cancerrisken, säger Kenneth Nilsson, professor i cellpatologi och tidigare ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, till TT.

Han tillägger att det vore olyckligt om folk feltolkade rapportens budskap och slutade äta kött, eftersom kött innehåller både fullvärdigt protein, järn och andra viktiga näringsämnen.

Allt som allt tros risken för tjock- och ändtarmscancer öka med 21 procent för varje extra 50 gram som en genomsnittsperson äter, konstaterar WCRF och AICR. Det kan låta som mycket, men som jämförelse kan nämnas att en storrökare löper upp till 4 000 procent ökad risk att drabbas av lungcancer jämfört med icke-rökaren, och då är det ändå långt ifrån alla rökare som drabbas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons