Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Robotgräsklippare – vanligt mål för åskan

Har du robotgräsklippare? Går åskan? I takt med att allt fler skaffar självgående gräsklippare händer det också oftare att maskinerna träffas av åsknedslag.
Olyckor • Publicerad 17 juli 2018
Robotgräsklippare är tydligen känsliga för åska. Alltfler får ersättning för att åskan skadat klipparen. Arkivbild.
Robotgräsklippare är tydligen känsliga för åska. Alltfler får ersättning för att åskan skadat klipparen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är nu mot slutet av juli och början av augusti som åsksäsongen startar och med rekordvarm sommar ökar risken för åskurladdningar. Modern teknik är ofta mycket mer känslig för åsknedslag än gammal. Medan gamla trotjänare som kylskåp, frysar och vattenpumpar i regel fortsätter att fungera, till synes opåverkade, efter ett åsknedslag, så går nyare teknik-prylar som tv, digitalboxar och datorer oftare sönder.

Nu sällar sig även robotgräsklipparen till prylarna med väderproblem. Under det senaste året har just antalet skadade robotgräsklippare skjutit i höjden, enligt statistik från försäkringsbolaget Folksam.

Annons

– Försäljningen av klipparna har accelererat under senare år. Och det är nu den överlägset vanligaste skadan för föremål utomhus orsakad av åska, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Under 2016 stod skador i robotgräsklippare för ungefär 15 procent av alla åskskador i svenska villahem, enligt Folksams siffror. Förra året ökade andelen till ungefär 26 procent. Med andra ord får lite drygt en av fyra som haft ett åsknedslag i och runt huset och begärt ersättning, också ersättning för en skadad robotgräsklippare.

En tydlig följd av att fler skaffar robotgräsklippare och att klipparna är särskilt känsliga för åskan.

– Man kan ju tänka sig att värmepumpar eller kylskåp skulle skadas, men de är inte riktigt lika känsliga. Det är nästan bara tv-apparater och apparater kopplade till tv:n och så robotgräsklippare. Även om det är många på landet som har värmepumpar är det ytterst sällan vi får en anmälning om att de skadats av åskan, säger Erik Arvidsson.

Vanligast är att tv-apparater, digitalboxar, paraboler och datorer, modem, chrome cast och annan teknik kopplad till tv och datorer går sönder när åskan går. De står för drygt fyra av tio skador vid åsknedslag. Men i vissa fall, som exempelvis datorer, viker kurvan på grund av att allt fler går över till sladdlösa alternativ.

Det är troligt att kurvan för robotgräsklippare fortsätter uppåt.

– Det bästa rådet är fortfarande att dra ur kontakten. Och att lägga kontakten minst 50 centimeter från uttaget, säger Erik Arvidsson.

Maria Jansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons