Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmånga gick och röstade i kyrkovalet

I Kyrkhult röstade över 20 procent i kyrkovalet enligt de preliminära siffrorna. Valdeltagandet ökade i länet. Sverigedemokraterna valdes in i flera församlingar.
Blekinge • Publicerad 18 september 2017
Foto: LENA EHRING

Vallokalerna stängde klockan 20 på söndagskvällen. Då hade ovanligt många gett sig ut för att rösta i kyrkovalet.

– Det kan inte kallas det glömda valet nu, säger kyrkoherde Gunnel Alvhäll i Ronneby pastorat.

Annons

Runt om i Blekinge rapporterades valpulsen vara hög och det bildades tidvis köer på flera platser.

– Det de flesta säger är att det har varit fler som har röstat i valet i dag än tidigare. Det gäller också förtidsröstningen, säger Eirik Ski, 1:e stiftsjurist i Lunds stift.

Sent i går kväll låg valdeltagandet i Blekinge preliminärt på runt 16-17 procent i stiftsvalet jämfört med knappt 13 procent för fyra år sedan.

I Kyrkhults församling där valdeltagandet brukar ligga högt, röstade mer än var femte röstberättigad. Enligt de preliminära siffrorna låg valdeltagandet i Kyrkhult på 22,46 procent 2017 mot 19,64 procent 2013.

Flera av de mindre församlingarna var tidigt klara med rösträkningen.

Sverigedemokraterna kandiderade för första gången i de lokala valen i Blekinge. Partiet har haft listor i Sölvesborg, Mjällby, Ronneby och i alla församlingar i Karlskrona kommun.

Enligt de första preliminära resultaten vid midnatt tog SD två mandat i Fridlevstads församling, fem i Mjällby församling, två i Rödeby församling, fyra i Sölvesborgs församling och ett i Karlskrona amiralitetsförsamling.

I kyrkovalet 2017 har Sverigedemokrater och Socialdemokrater utmanat varandra som motståndare.

Båda partierna har gått fram i det nationella valet till kyrkomötet. I Lunds stift såg S ut att tappa mandat enligt de preliminära siffrorna, medan SD ökade med några mandat. Också Centerpartiet gick fram.

I kyrkovalet 2017 deltar de tre riksdagspartierna S, SD och C. Fristående nomineringsgrupper har bildats utifrån andra partier, medan det också finns röstalternativ som betecknas som kyrkliga.

Annons

Lennarth Förberg är förstanamn för Borgerligt alternativ för Blekinges del i Lunds stift. Borgerligt alternativ hade sin första lista i kyrkovalet 2013. Samtidigt lämnade Moderaterna kyrkopolitiken.

Han är bekymrad över polariseringen mellan S och SD.

–Det är inte bra om partier tar med sig rikspolitik in i kyrkan. Det är inte den vägen vi vill gå. I kyrkan brukar vi arbeta med samförståndslösningar, säger Lennarth Förberg.

SD är inte ensamma om att vara nya i kyrkovalet. I Rödeby valdes representanter för nya Hållbar församlingsgemenskap i Rödeby församling in. I Karlskrona-Aspö pastorat och Lyckå församling kandiderade Vänstern i Svenska kyrkan.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons