Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen vill utreda minknäringen

Förutom att föreslå en ny djurskyddslag vill regeringen även att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning – något som kan få stora konsekvenser för minknäringen i Sverige.
BLEKINGE • Publicerad 10 januari 2018
En mink på en minkfarm på Listerlandet.
En mink på en minkfarm på Listerlandet.Foto: Patric Söderström / TT

Förslaget om den nya djurskyddslagen förtydligar djurens rätt till naturliga beteenden. Men vid sidan om förslaget ges alltså Jordbruksverket i uppdrag att utreda pälsdjursindustrin och att just minknäringen sållas ut är ingen slump. I flera rapporter och utredningar lyfts problemen för minkarna att utföra sina naturliga behov.

– Det är den bransch som fått mycket kritik genom tiderna och där man har anledning att ifrågasätta om minkarna verkligen kan utföra sina naturliga beteenden som de är starkt motiverade till, som det står i den nya lagtexten, säger Isabella Lövin, (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och språkrör för Miljöpartiet.

Annons

Enligt lagförslaget räcker det inte med att agera när ett djur far illa, utan beteendestörningar måste även förebyggas. För minkar, med simhud mellan tårna, är det exempelvis ett naturligt beteende att få simma, menar regeringen. Men minkar i fångenskap har sällan tillgång till simvatten.

Det blir upp till Jordbruksverket att komma fram till exakt vad minkarna behöver. En trolig konsekvens är att minkarna kommer att ges möjlighet till att simma. Isabella Lövin är dock inte oroad över hur det kommer att påverka minknäringen.

– Jag är övertygad om att våra minkuppfödare är angelägna om att deras djur har det bra. Det ligger i deras intresse att det utvärderas hur deras verksamhet ligger i linje med den nya djurskyddslagen.

Ella Sundström/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons