Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Rädd att det blir en folkpartist”

Nyamko Sabuni, Cecilia Malmström eller kanske rentav Mattias Svensson från Karlskrona?
Knappt hann Jan Björklund (L) säga att han slutar, som partiledare innan efterträdardiskussionen är i full gång.
Blekinge • Publicerad 7 februari 2019
Efter tolv år som Liberalernas partiledare meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp till omval vid partietslandsmöte i november.
Efter tolv år som Liberalernas partiledare meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp till omval vid partietslandsmöte i november.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Liberalerna ska välja ny partiledare för första gången sedan 2007.

– Jag vill gärna se en öppen process där medlemmarna i Blekinge är med och ger sin syn på kandidaterna, säger Börje Dovstad, ordförande för Liberalerna i Blekinge och kommunalråd i Karlskrona.

Börje Dovstad är ordförande för Liberalerna i Blekinge och hoppas på en öppen process för valet av ny partiledare.
Börje Dovstad är ordförande för Liberalerna i Blekinge och hoppas på en öppen process för valet av ny partiledare.Foto: Andreas Blomlöf
Annons

Hur nomineringarna ska gå till är inte klart ännu. Inte heller vilken roll distrikt och kommunföreningar kommer att få.

Jan Björklunds besked blev offentligt på onsdagen. Han ställer inte upp för omval till partiledare, men fortsätter tills vidare. En efterträdare ska väljas på Liberalernas landsmöte i november.

– Vi får ha förståelse och respekt för hans beslut. Beskedet ger valberedningen tid för sitt arbete, och en ny partiledare har tre år på sig till nästa val. Det är en välvald tidpunkt, säger Börje Dovstad.

Vem vill du se som ny partiledare?

– Från en personlig utgångspunkt tycker jag att det finns flera bra kandidater som Gulan Atci, Mats Persson och Nyamko Sabuni, säger Börje Dovstad.

Nyamko Sabuni är en av toppkandidaterna till partiledarjobbet för Liberalerna.
Nyamko Sabuni är en av toppkandidaterna till partiledarjobbet för Liberalerna.Foto: Bezav Mahmod / SvD / TT

Partikollegan Rosmarie Strömblad (L) i Karlshamn, som sitter i regionfullmäktige har också Nyamko Sambuni som en av sina favoriter.

– Men mitt förstahandsalternativ är helt klart Cecilia Malmström. Även om hon sagt att hon inte ska fortsätta. Hoppas hon tänker om, säger Rosmarie Strömblad.

RosMarie Strömblad (L) från Karlshamn hoppas på EU-kommissionären Cecilia Malmström som partiledare.
RosMarie Strömblad (L) från Karlshamn hoppas på EU-kommissionären Cecilia Malmström som partiledare.Foto: Bo Åkesson
Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär har tidigare sagt att hon är på väg att lämna politiken.
Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär har tidigare sagt att hon är på väg att lämna politiken.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Toppkandidaterna är flera. Men efter Jan Björklunds besked om avgång, har också namn utanför partiet förts fram.

Nyliberale debattören, ledarskribenten, redaktören och författaren Mattias Svensson från Karlskrona, möttes av en hel del hejarop, när han erbjöd sig på Facebook att kandidera till posten som partiledare.

– Även om Liberalerna bytt namn, är jag rädd att det blir en till folkpartist. Det ironiska är att det finns ett enormt behov av ett försvar för viktiga liberala friheter. De är ifrågasatta på ett helt annat sätt i dag, säger Mattias Svensson, som bland annat skrivit ledare för BLT.

Mattias Svensson från Karlskrona vill gärna diskutera liberala värderingar, och har erbjudit sin kandidatur på Facebook under alla partiledarspekulationer om vem som ska ta över efter Jan Björklund.
Mattias Svensson från Karlskrona vill gärna diskutera liberala värderingar, och har erbjudit sin kandidatur på Facebook under alla partiledarspekulationer om vem som ska ta över efter Jan Björklund.
Annons

Några ambitioner att ge sig in i partipolitiken har han inte. Och även om någon skulle föreslå honom, så blir det tvärnej.

– Jag har stor respekt för de som engagerar sig. Men nej, jag har viss erfarenhet och det har inte gett mig någon mersmak, säger Mattias Svensson.

Vem tror du blir ny partiledare för Liberalerna då?

– När jag tänker efter hade det kanske varit bra med någon från Karlskrona. Den ständiga motvinden i Karlskrona präglar och borde passa perfekt, säger Mattias Svensson.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons