Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pressat läge för socialtjänsten

Sju av tio socialsekreterare säger sig inte hinna med sina uppgifter. Lika många funderar på att sluta.
Karlskrona • Publicerad 16 mars 2018
Förbundsordförande Heike Erkers flankerad av socialsekreterarna Alexander Ramsing från Lessebo och Mikael Wickström från Karlskrona.
Förbundsordförande Heike Erkers flankerad av socialsekreterarna Alexander Ramsing från Lessebo och Mikael Wickström från Karlskrona.Foto: Staffan Lindbom

– Vi slog larm redan 2011, säger fackförbundsordförande Heike Erkers.

Hon befann sig i Karlskrona i fredags och presenterade purfärska siffror från Akademikerförbundet, bland annat genom intervjuade socialsekreterare i Blekinge (statistiken innefattade också Kalmar och Kronobergs län).

Annons

– Lön och arbetsbelastning är de största anledningarna till missnöjet. Samtidigt saknas det inte socionomstudenter. Utbildningen är populär och studenter köar för att komma in. Vad som saknas är attraktiva arbetsplatser som gör att folk vill jobba där. Det händer en del, men inte mycket och det kan se mycket olika ut på olika platser. Det verkar generellt vara lättare för kommuner att bygga fotbollsplaner och vägar än att satsa på en utbyggd socialtjänst, sa Heike Erkers.

– Visst behövs bemanningsföretagen tillfälligt ibland, till exempel vid influensatoppar. Men inte för att bygga upp en verksamhet. Vi kan se en ny typ av stafettsocionomer som är kostsamma och mycket väl kan jämföras med de mer omtalade stafettläkarna, tillade hon.

– Kuratorer, fältgrupper och andra samtalskontakter är exempel på förebyggande åtgärder, förklarade Mikael Wickström, mångårig socialsekreterare i Karlskrona
– Kuratorer, fältgrupper och andra samtalskontakter är exempel på förebyggande åtgärder, förklarade Mikael Wickström, mångårig socialsekreterare i KarlskronaFoto: Staffan Lindbom

Mikael Wickström arbetar som socialsekreterare i Karlskrona och har sett förändringarna både framåt, tillbaka, och ibland framåt igen, under ett långt yrkesliv. Han är tillika ordförande i facket i Blekinge.

– När jag började 1995 fanns ett rätt bra förebyggande arbete. Men mycket plockades bort runtomkring. Fältgruppen försvann till exempel i flera år. Ett tag i samband med ett tråkigt och mycket uppmärksammat dödsfall (Yarafallet i Karlskrona) skulle alla jobba med utredningar igen. Framför allt under det närmaste året efteråt. Det urholkade på sätt och vis det förebyggande arbetet.

– Sedan 2014 har stora satsningar gjorts i alla fall i Karlskrona på specialisttjänster. men fortfarande är det svårt att hitta personal, inte minst till tjänster som arbetar med barnvårdsutredningar. Där är andelen privata konsulter fortfarande hög. Tidigare gick medarbetare gärna till socialtjänsterna i de övriga kommunerna, där ärendemängden inte ansågs vara lika hög. Nu har det nästan pendlat över åt andra hållet och Karlskrona har blivit populärare igen, berättar Mikael Wickström vidare.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons