Nyheter

Polisen varnar: Det är inte banken som ringer

BLEKINGE Artikeln publicerades
De senaste veckorna har antalet bedrägerier kopplat till bank-id ökat dramatiskt.
Foto: Jessica Gow/TT
De senaste veckorna har antalet bedrägerier kopplat till bank-id ökat dramatiskt.

Den senaste tiden har polisen sett en dramatisk ökning i antalet bedrägerier kopplat till bank-id. Nu går man ut med en varning och uppmaning: Avsluta samtalet omedelbart.

Det är på sin Facebooksida för information om bedrägerier som polisen nu går ut med varningen under rubriken: ”Det är inte banken som ringer”.

Bakgrunden är att polisen, de senaste veckorna, har sett en dramatisk ökning av bedrägerier där någon säger sig ringa från banken eller polisen.

– De senaste två veckorna ser vi en stor uppgång. Och det kan vara upp till en handfull personer om dagen som blir lurade på det här sättet, säger polisen Jan Olsson till Sveriges Radio.

Även banken Nordea har gått ut med en varning på sin Facebooksida.

Bedragaren uppmanar bankkunden att logga in på sin internetbank via bank-id eller dosa.

”Det som egentligen händer är att bedragaren ser till att du godkänner att ett nytt Bank-ID skapas i ditt namn – som bedragaren har kontroll över och tömmer ditt konto”, skriver polisen på Facebooksidan.

Polisen uppmanar nu alla som får samtal från sin bank att lägga på och ringa upp på ett telefonnummer som man vet verkligen går till banken.

”Varken Polis eller bank behöver hjälp med inloggning från dig för att stoppa en tjänst eller pengar. Om du får ett sådant samtal ska du omedelbart avsluta det”, skriver man.