Nyheter

Pedofildömd förlorar vårdnaden av barnet

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Patric Söderström

Kvinnan dömdes till sex års fängelse efter att hon utsatt sina barn för övergrepp och sedan sålt foton och filmer från övergreppen till pedofiler.

Efter måndagens förberedande förhandling får pappan ensam vårdnad av åtminstone ett av barnen tills dess att Blekinge tingsrätt förkunnar dom i slutet av året.

Domarna i pedofilhärvan avkunnades i början av juli. Den 36-åriga kvinnan från Blekinge dömdes för våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn samt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Barnen som utnyttjades var kvinnans egna, och redan en månad innan domen avkunnades av Stockholms tingsrätt hade en av barnens pappor krävt att få ensam vårdnad om barnet, vilket P4 Blekinge var först med att berätta.

I dag har föräldrarna gemensam vårdnad, men enligt stämningsansökan som lämnades in till Blekinge tingsrätt ska kvinnan inte ha hållit pappan informerad om barnet. Enligt pappan ska det också ha ”framkommit oroväckande uppgifter” om barnets boende.

– Vad det är för uppgifter är ingenting jag tänker kommentera. Det här är ett känsligt ärende, säger Samuel Ålöv, advokatbyrån Palm & Nilsson, som företräder pappan.

Med tanke på att kvinnan satt häktad misstänkt för grov brottslighet ville pappan att målet skulle hanteras skyndsamt av Blekinge tingsrätt. Och i dag hölls en muntlig förberedande förhandling. Utfallet blev att barnets far, tills dess att tingsrätten meddelar dom, får ensam vårdnad av barnet.

– Kvinnan får ha telefontid en timme i veckan, säger Samuel Ålöv.

Parterna var inte överens utan beslutet togs av tingsrätten. Trots omständigheterna hanteras fallet som andra vårdnadstvister. Därför dröjer det åtminstone till november innan alla utredningar är klara.

BLT har också varit i kontakt med kvinnans företrädare Basso de Basso, advokatbyrån de Basso Brothers, men han avstår från att kommentera förhandlingen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.