Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pass på – passutlämning stoppas

Polisen stänger sitt passystem i slutet av november. Därför gäller det att passa på om du ska ut och resa.
Blekinge • Publicerad 14 november 2018
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen behöver utveckla sitt system för att kunna fortsätta utfärda pass och nationella id-kort. Därför stängs systemet mellan fredagen den 30 november och söndag 2 december för uppgradering.

– Tidpunkten är vald utifrån att så få som möjligt ska påverkas. Normalt är antalet ansökningar lågt just den här helgen och vi bedömer att det blir så även i år, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar hos polisen i ett pressmeddelande.

Annons

Under stoppet kommer inga pass eller nationella id-kort att kunna lämnas ut, men alla som har bokat tid för att lämna in en ansökan kan göra det.

”Passexpeditioner med drop-in-tider har också öppet som vanligt. Skillnaden är att alla ansökningar hanteras manuellt.”

– Vår ambition är det ska fungera så smidigt som möjligt men den manuella hanteringen gör att det kan ta något längre tid än normalt vid själva ansökningstillfället. Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före eller efter stoppet,

Vidare framgår: ”Inga provisoriska pass kommer att utfärdas i Sverige i samband med uppgraderingen. Om man förlorat eller glömt sitt pass måste man vänta till helgen är över. Ska man resa inom EU kan man använda ett nationellt id-kort som resehandling i stället för pass. En förutsättning är att man är medborgare i ett EU- eller EES-land.”

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons