Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pappan ville ta med barnen för könsstympning – döms till fängelse

Mamman flydde med döttrarna för att de inte skulle bli könsstympade. I december greps pappan i Ronneby för att ha planerat att gå med på släktens krav.
Han döms nu till sex månaders fängelse av Blekinge tingsrätt.
Blekinge • Publicerad 9 januari 2018 • Uppdaterad 10 januari 2018
Pappan har suttit häktad i drygt en månad för att ha planerat att låta könsstympa sina barn. Under tisdagen dömdes han till sex månaders fängelse.
Pappan har suttit häktad i drygt en månad för att ha planerat att låta könsstympa sina barn. Under tisdagen dömdes han till sex månaders fängelse.Foto: Andreas Blomlöf

Pappan har medgett att han tänkt gå med på könsstympning, men har försvarat sig med att han annars riskerar att bli dödad.

Kravet på könsstympning kommer från hans släkt, och hotet om att genomföra det har fått först hustrun och barnen, därefter han själv att lämna familjens afrikanska hemland. I höstas fick han besked om att han inte får stanna i Sverige, och att det även gäller övriga familjen.

Annons

Det fick honom att börja förbereda för en könsstympning och att återvända med flickorna. Pappan har nekat till brott och hänvisat till en nödliknande situation.

– Men det går inte att ha som försvar att åberopa nöd om det innebär skada för tredje part, sa åklagaren Lena-Marie Bergström under rättegången i Blekinge tingsrätt i förra veckan.

Blekinge tingsrätt är på samma linje som åklagaren i sin dom. Pappan har inte befunnit sig i en sådan tvångssituation att det inte funnits några andra alternativ, än att begå ett brott.

– Jag är väldigt nöjd med domen och håller med om tingsrättens argument för att han ska dömas för stämpling, säger Lena-Marie Bergström.

Pappan döms för stämpling till brott, det vill säga att ha planerat för en brottslig handling.

Pappan döms också för att hotat att genomföra könsstympning även när hans fru sagt att det bara kunde ske över hennes döda kropp.

I början av december kallades polis till familjens bostad efter ett bråk mellan makarna. Mamman har berättat att hon konfronterade pappan med sina farhågor att han var på väg att göra som släkten begärt.

Mannen har varit frihetsberövad sedan dess. Tingsrätten har beslutat att han ska vara kvar i häktet tills domen träder i kraft.

Mannens advokat Tommy Nilsson vill vänta med att kommentera domen.

– Jag vill först gå igenom hela domen och stämma av med min huvudman, säger Tommy Nilsson.

Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons