Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minst 200 döda i jordskalvet

Över 200 människor har omkommit och 1 700 skadats i jordskalvet på gränsen mellan Irak och Iran. Räddningspersonal söker mängder av människor som fastnat under rasmassor.
Iran/Irak • Publicerad 13 november 2017
Människor tillbringar natten ute på gatorna i Bagdad efter att ha känt flera efterskalv.
Människor tillbringar natten ute på gatorna i Bagdad efter att ha känt flera efterskalv.Foto: Hadi Mizban

Jordskalvet, med magnituden 7,3. kändes i stora delar av Mellanöstern. Hårdast drabbades den iranska provinsen Kermanshah, som har utlyst tre dagars sorg.

Medier rapporterar även att minst sex människor omkommit i Irak, men myndigheterna där har ännu inte gått ut med några officiella siffror.

Annons

Många människor stannade ute på gatorna i Kermanshah av rädsla för efterskalv, säger en representant för Röda Korset. Invånare säger att de har känt flera efterskalv.

Många hus i provinsen är byggda på ett sätt som gör att de lätt rasar vid jordskalv. Militära styrkor har skickats ut för att hjälpa till i räddningsarbetet.

Fler än 97 av de döda fanns i staden Sarpol-e Zahab, runt 15 kilometer från den irakiska gränsen. Delar av stadens största sjukhus förstördes, men hundratals skadade människor kunde ändå tas omhand, rapporterar statlig tv.

Många tillbringar natten utomhus av rädsla för efterskalv.

– Alla står utanför sina hus, det är kyligt här nu. Folk har tagit med sig täcken, kuddar och varma kläder för att övernatta utomhus i natt, säger Ekots reporter Shaho Mwany, som finns på plats i Halabja i norra Irak.

I Halabja omkom en tolvårig pojke av en elchock från en elkabel som föll ned.

På den irakiska sidan drabbades staden Darbandikhan hårdast. Mer än 30 människor skadades i staden, enligt kurdernas hälsominister Rekawt Hama Rasheed.

– Situationen där är väldigt kritisk, säger han.

Det största sjukhuset i området fick stora skador och har ingen ström, säger Rekawt Hama Rasheed. Skadade tas i stället till Sulaimaniyah för vård.

Även i den turkiska staden Diyarbakir kände invånarna av skalvet, men där finns inga omedelbara uppgifter om skadade eller döda.

Annons

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons