Nyheter

Örn i Blekinge hade ny typ av fågelinfluensa

Blekinge Artikeln publicerades
Den skadade havsörnen togs om hand men dog hos viltrehabiliterare.
Foto: Jens Matsson/SVA
Den skadade havsörnen togs om hand men dog hos viltrehabiliterare.

Havsörnen som hittades död efter räddningsförsök på Eriksberg Vilt & Natur visade sig bära på en ny typ av fågelinfluensa.

Men på Eriksberg tar man sjukdomsinformationen med ro.

– Det finns ingen anledning att skapa oro kring detta. Örnstammen är så stabil i dag att den klarar ett par dödsfall om fler fåglar blir sjuka, säger Per-Arne Olsson, vd för Eriksberg.

Den döda havsörnen skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och analyserna visar nu att örnen bar på en fågelinfluensa av typen H5N6, uppger Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Denna typ av virus har inte påvisats i Sverige tidigare, men har rapporterats från några länder i Europa under vintern. Viruset har inte visat sig utgöra risk för människor till skillnad från det H5N6-virus som cirkulerar i Asien, enligt Jordbruksverket.

Men nu visar fallet med havsörnen att smittan redan finns hos fler fåglar i Sverige.

Hur farligt är det här viruset för människor?

– Det finns inga kända fall och inga tecken på att det här viruset skulle smitta människor, säger Karl Ståhl.

Per-Arne Olsson tror inte att örnen dog av influensan även om den bar på viruset, utan av inre blödningar.

– Vi har fått muntligt besked om att den hade inre skador. Och vi har tidigare känt till att örnen kan ha blivit träffat av en bil. Jag tror också att det flyger omkring fler örnar och andra fåglar både här på Eriksberg och på andra platser i landet som bär på den här influensan.

På Eriksberg tar man till sig informationen om influensan, men Per-Arne Olsson känner ingen oro trots att han höll den sjuka havsörnen mot sin egen kropp.

– Jag är inte det minsta orolig för den här influensan. Och vi ska ha en ny örnsafari på söndag och förhoppningsvis se många friska örnar, säger han.

Jordbruksverket har dock gått ut med regler för att undvika spridning till fjäderfä.

– Det är viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskydds­rutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel, säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt till TT.

Viruset uppges vara nära besläktat med H5N8 som cirkulerade bland vilda fåglar i Sverige under 2016 och 2017, och då även orsakade utbrott hos fjäderfä.

Spridningen av det senaste fågelviruset är mycket mindre omfattande än det som spreds 2016-2017, enligt SVA.

– Mycket färre upptäckta fall på vilda fåglar, och bara ett fåtal fall på tama fjäderfän, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA, till TT.

 

 

Fakta

Allmänna hygienregler

• Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.

• Håll rent runt hus och inhägnader.

• Var noga med rutinerna vid hygiengränserna.

• Tvätta händerna efter kontakt med fåglar.

• Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar.

Källa: Jordbruksverket

Visa mer...