Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Officer i Blekinge misstänkt för barnsexbrott – riskerar sparken

En officer i 50-årsåldern har häktats misstänkt för grova sexbrott mot barn.
Nu tar Försvarsmakten avstånd från mannen och förbereder en uppsägning.
Blekinge • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2018
Blekingeofficeren omhäktades vid Stockholms tingsrätt.
Blekingeofficeren omhäktades vid Stockholms tingsrätt.Foto: Maja Suslin/TT

Officeren greps i Blekinge i början av november och förflyttades till Stockholm där han häktades av Stockholms Tingsrätt. Han omhäktades i början av december och ett åtal ska enligt nuvarande tidsplan vara väckt senast den 20 december.

Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott. Hans brott ska ha pågått under flera år mellan 2013 och fram till gripandet i november i år.

Annons

Den drygt 50-årige officeren har medgett att det finns ”skäl för misstankarna”, som Tingsrätten i Stockholm, beskriver mannens inställning till brottsanklagelserna.

Den som driver målet mot officeren från Blekinge är en åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet

Parallellt med brottsutredningar har officerens arbetsgivare Försvarsmakten också startat en intern utredning av mannens lämplighet för vidare anställning. Ärendet handläggs av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, men förbandschefen har skickat med sitt yttrande inför beslutet.

– Eftersom officeren medger att det finns sannolika skäl för misstankarna mot honom väljer jag att gå vidare med ärendet, skriver förbandschefen.

Och tillägger att ”brottets art är inte förenligt med arbete i Försvarsmakten”.

– Jag som förbandschef har inte längre något förtroende för officeren, skriver han i anmälan till personalansvarsnämnden.

Officeren är en av flera personer som misstänks i en barnsexhärva, enligt de handlingar som Siren begärt ut från Stockholms tingsrätt.

Simone HansenSkicka e-post
Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons