Nyheter

Officer i Blekinge misstänkt för barnsexbrott – riskerar sparken

Blekinge Artikeln publicerades
Blekingeofficeren omhäktades vid Stockholms tingsrätt.
Foto: Maja Suslin/TT
Blekingeofficeren omhäktades vid Stockholms tingsrätt.

En officer i 50-årsåldern har häktats misstänkt för grova sexbrott mot barn.

Nu tar Försvarsmakten avstånd från mannen och förbereder en uppsägning.

Officeren greps i Blekinge i början av november och förflyttades till Stockholm där han häktades av Stockholms Tingsrätt. Han omhäktades i början av december och ett åtal ska enligt nuvarande tidsplan vara väckt senast den 20 december.

Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott. Hans brott ska ha pågått under flera år mellan 2013 och fram till gripandet i november i år.

Den drygt 50-årige officeren har medgett att det finns ”skäl för misstankarna”, som Tingsrätten i Stockholm, beskriver mannens inställning till brottsanklagelserna.

Den som driver målet mot officeren från Blekinge är en åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet

Parallellt med brottsutredningar har officerens arbetsgivare Försvarsmakten också startat en intern utredning av mannens lämplighet för vidare anställning. Ärendet handläggs av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, men förbandschefen har skickat med sitt yttrande inför beslutet.

– Eftersom officeren medger att det finns sannolika skäl för misstankarna mot honom väljer jag att gå vidare med ärendet, skriver förbandschefen.

Och tillägger att ”brottets art är inte förenligt med arbete i Försvarsmakten”.

– Jag som förbandschef har inte längre något förtroende för officeren, skriver han i anmälan till personalansvarsnämnden.

Officeren är en av flera personer som misstänks i en barnsexhärva, enligt de handlingar som Siren begärt ut från Stockholms tingsrätt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.