Nyheter

Nyktert bland handelsfartygen

Karlskrona Artikeln publicerades
Kustbevakningen gör regelbundet kontroller av nykterheten bland yrkestrafiken till sjöss. De flesta går fria.
Foto: Bengt Pettersson
Kustbevakningen gör regelbundet kontroller av nykterheten bland yrkestrafiken till sjöss. De flesta går fria.

Kustbevakningens omfattande kontroller i februari av yrkestrafiken till sjöss fångade inte många onyktra sjömän i tjänst.

– Nä, det här är ett bra resultat med bara två fall av alkoholpåverkade besättningsmedlemmar. Det får ändå anses lite när 45 fartyg kontrollerades med 107 utandningsprov. Det är nog branschen också glad över, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen i Karlskrona.

Den brukar göra kontroller av nykterhet med viss regelbundenhet i samband med olyckor, grundstöttningar, eller när den fått särskild information. Men det var länge sedan man gjorde det i den omfattning med oanmälda besök som kampanjen i februari innebar.

– Vi har inriktat oss på större fartyg så fort de lagt till vid kaj, i första hand i mindre hamnar. Vi har inte gjort det till sjöss. Det är alltid risker med att borda ett fartyg och dessutom en större process att få ett större handelsfartyg att sakta ner eller rent av stanna.

I Blekinge kontrollerades fem fartyg i sammanlagt sex utandningsprov. Alla klarade sig. De som åkte dit hittades på västkusten och i Gävlebukten, med en misstänkt promillehalt på mellan 0,5 och 1,0 promille, alltså sjöfylleri av normalgraden.

– Utredningarna pågår just nu för fullt, konstaterar Mattias Lindholm.