Nyheter

Nya regler – då riskerar 9 000 fordon i länet körförbud

Blekinge Artikeln publicerades
När nya regler införs riskerar 9 000 fordon i Blekinge körförbud (arkivbild)
Foto: Jonas Ekströmer/TT
När nya regler införs riskerar 9 000 fordon i Blekinge körförbud (arkivbild)

Kanske hastar det mer än du hade tänkt när det gäller besiktningen. Enligt statistik från Transportstyrelsen får nämligen drygt 9 000 fordon i Blekinge län en förändrad besiktningsperiod, och det kan vara kortare tid till nästa gång det är dags. I glappet mellan de nya och gamla reglerna finns det risk för körförbud.

De nya besiktningsreglerna börjar gälla den 20 maj. Än så länge har bara drygt 200 fordon av dem som ligger i riskzonen för körförbud i Blekinge län besiktats.

─ Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

På transportstyrelsen.se kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar på när det är dags för nästa besiktning.

Fakta

De nya reglerna

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Visa mer...