Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny screening för cancer ska rädda liv

Cancer i tjocktarm och ändtarm har blivit allt vanligare.
2020 ska screening införas för 60-åringar i Blekinge för att tidigt kunna upptäcka cancersjukdomen.
Blekinge • Publicerad 28 mars 2019
Alla mellan 60 och 74 år i Blekinge ska erbjudas undersökning av tjocktarmen.
Alla mellan 60 och 74 år i Blekinge ska erbjudas undersökning av tjocktarmen.Foto: Kristianstadbladet

Kolorektalcancer, eller cancer i tjocktarm och ändtarm, är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Den leder till 2700 dödsfall om året. Antalet kvinnor och män som insjuknar har ökat de senaste 50 åren.

Hösten 2018 beslutade Region Blekinge att införa screening för kolorektalcancer, det vill säga erbjuda undersökningar till alla i en åldersgrupp. I Blekinge ska screeningen när den är helt utbyggd 2025, omfatta åldrarna 60 till 74 år.

Annons

– Det finns ett beslut att vi ska göra detta. Nu är det dags för hur det ska genomföras, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth.

60-åringarna blir först ut att kallas till screening. Undersökningen är en koloskopi, med dokumentation av tarmen, och i en del fall tas provbitar för bedömning.

För att klara ett utökat antal koloskopier kommer det att behövas mer personal. En satsning görs under 2019 för att minska väntetiden till koloskopi.

Nya lokaler som är anpassade för fyra till sex undersökningar samtidigt kommer att behövas framöver.

Genom undersökningarna ska fler liv kunna räddas. Cancer ska också kunna hittas tidigare, samt bli enklare att operera bort.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons