Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny fästingburen sjukdom långt vanligare än forskarna trott

Blodparasiten babesia kan följa med när fästingen biter sig fast.
Sjukdomen babesios är långt vanligare i Sverige än vad forskarna trott, visar en ny studie vid Lunds universitet.
Sverige • Publicerad 8 januari 2019
Fästingar kan sprida fler sjukdomar än borrelia och TBE.Babesios är vanligare i Sverige än vad forskarna tidigare trott.
Fästingar kan sprida fler sjukdomar än borrelia och TBE.Babesios är vanligare i Sverige än vad forskarna tidigare trott.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Babesios är en än så länge ganska okänd sjukdom hos människor. Men det kan röra sig om flera tusen fall varje år som smittas i Sverige.

– Men eftersom symptomen är så vaga och sjukvårdspersonal inte vet vad de ska titta efter, så är sjukdomen underdiagnostiserad, säger Kristina Persson, forskare och docent i parasitologi vid Lunds universitet, och överläkare vid Labmedicin, Region Skåne, i en artikel från Lunds universitet på forskning.se.

Annons

För friska personer är det inte säkert att parasiten märks, som mest brukar den kunna ge influensaliknande symptom. Vanligast är feber, ont i kroppen och huvudvärk.

Sjukdomen är en betydligt allvarligare risk för personer som saknar mjälte eller har ett nedsatt immunförsvar. Då kan sjukdomen bli orsak till organsvikt och kan leda till dödsfall.

I USA har det konstaterats smitta via blodtransfusion i ett mindre antal fall. En person som haft babesios kan ha enstaka parasiter kvar i blodet, även om denna inte längre har några symptom. Om personen är blodgivare kan parasiterna följa med i en blodtransfusion och på så vis nå en ny mottagare.

I nordöstra USA undersöks rutinmässigt alla blodpåsar på babesia.

I Sverige vill forskarna i Lund lyfta fram att parasiten finns och öka medvetenheten inom sjukvården.

– Man har inte kunskapen inom sjukvården – och framför allt – det man inte letar efter, det hittar man inte heller. Även om det blir för dyrt att screena varenda blodtransfusion, så borde det finnas en mycket större medvetenhet om någon får feber efter en transfusion – på så sätt kan man upptäcka sjukdomen direkt, säger Kristina Persson i artikeln på forskning.se.

Parasiten babesia tar sig via fästingens saliv in i de röda blodkropparna, där de förökar sig.

Det har länge varit känt att parasiten finns hos kor och rådjur i södra och mellersta Sverige.

Men den kan också ta sig vidare till människor. En studie i Skåne på visade på att 2,5 procent av befolkningen i Skåne hade antikroppar mot sjukdomen. Hos de som har haft borrelia var det 16 procent.

Studien som gjorts i Skåne är i mindre skala på 283 patienter, varav en grupp haft borrelia och en grupp var frivilliga friska.

Annons

Forskarna ska nu gå vidare med en större studie på cirka 1000 personer.

Johan Berglund, professor vid institutionen för hälsa vid BTH.
Johan Berglund, professor vid institutionen för hälsa vid BTH.Foto: Ola Åkeborn

I Blekinge har parasiten påträffats hos några fästingar i samband med provtagning.

– Det är en smitta som finns i regionen, säger fästingexperten Johan Sanmartin Berglund, professor vid institutionen för hälsa vid Blekinge tekniska högskola, BTH,

Några ytterligare tester vad gäller babesia hos fästing är inte aktuella i Blekinge för närvarande.

Nu ligger fokus mer på att öka kunskaperna om TBE, eller fästingburen hjärninflammation. I Blekinge finns två utpekade riskområden, Aspö utanför Karlskrona, och Ryssberget norr om Sölvesborg, där vaccin rekommenderas till fastboende och sommargäster.

Fästingarna gynnas av ett förändrat och varmare klimat. Fästingsäsongen blir längre, och utökas till nya områden. Antalet fall av TBE har ökat i Sverige under en 20-årsperiod.

– Det är viktigt att vi håller koll på utbredningen, säger Johan Sanmartin Berglund.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons