Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länsstyrelsens uppmaning: Ta inte vatten från sjöar och vattendrag

Länsstyrelsen uppmanar nu invånarna att inte ta vatten från sjöar och vattendrag i Blekinge. Man justerar därmed tidigare information, och det finns inga nya krav på tillstånd när det gäller uttag av vatten för djurbestånd.
Blekinge • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 10 augusti 2018
Mörrumsån vid lågvatten.
Mörrumsån vid lågvatten.Foto: Jonas Gustafsson

”Vattenflödena i de flesta av Blekinges vattendrag är just nu bland de lägsta som har förekommit. Situationen för många djur och växter är kritisk.” skriver man i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen påpekar samtidigt att det krävs tillstånd för att flytta fisk, kräftor eller musslor mellan olika vattenområden även om syftet skulle vara gott. Allmänheten uppmanas att ta kontakt med Länsstyrelsen om de ser musslor, kräftor eller fisk som far illa i torkan.

Annons

”Även om avsikten är god så finns risk att om man själv flyttar musslor, medför det stora skador på arter och ekosystem genom t.ex. spridning av sjukdomar och skada på värdefulla arter”

Mer information om vattensituationen och Länsstyrelsens riktlinjer hittar du här.

Fotnot: Länsstyrelsen har under fredagen justerat och förtydligat ett tidigare pressmeddelande: ”Det är inte ett vattenförbud i juridisk benämning som gäller i länet utan en uppmaning, och oroliga bönder och medborgare behöver inte söka tillstånd från Länsstyrelsen just nu trots låga flöden.” Bevattningsförbud gäller fortfarande i delar av norra Karlskrona kommun.

Julia Lindvall
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons