Nyheter

Nu drar BLT igång kampanjen #vistårbakom

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Mattias Boman är projektledare för BLT:s kampanj #vistårbakom. ”Ett självklart initiativ för oss när vi samtidigt firar BLT:s 150-årsjubileum”, säger BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.
Foto: Marcus Palmgren
Mattias Boman är projektledare för BLT:s kampanj #vistårbakom. ”Ett självklart initiativ för oss när vi samtidigt firar BLT:s 150-årsjubileum”, säger BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Lyfta personer och organisationer som brinner för jämställdhet, mångfald och inkludering. Öka människors kunskap kring ämnena. Det är syftet med BLT:s kampanj #vistårbakom som drar igång nu och som är en del av tidningens 150-årsjubileum.

Mattias Boman är projektledare för #vistårbakom och började förberedelserna redan i höstas.

Hur väcktes idén till #vistårbakom?

– Det började egentligen redan för två år sedan, när jag var på väg att flytta till Blekinge och läste att ansvariga för Pride fått ta emot hot och att det fanns risk för att Pride inte skulle fortsätta. Jag kände att man borde göra något.

Hur utvecklades de tankarna till en kampanj?

– Jag hade läst en krönika om Pride i BLT och tog kontakt med tidningen för att höra om BLT ville lyfta de här frågorna på ett bredare sätt. Vi diskuterade oss fram till #vistårbakom och de tre ben kampanjen vilar på.

Hur är kampanjen upplagd?

– Varje vecka marknadsför vi en aktuell person eller organisation på Instagram, Facebook, blt.se och till viss del även i papperstidningen. Vi lyfter fram människor som är engagerade inom områdena och som kan vara förebilder för andra. Samtidigt vill vi öka allmänhetens kunskap kring ämnena. Utöver det vet jag att redaktionen planerar att lyfta jämställdhet, mångfald och inkludering rent journalistiskt under tiden som kampanjen pågår, fram till och med den 2 juni.

Vad händer mer?

– Dessutom är vi delaktiga i en rad arrangemang under våren. Den 27 februari till exempel, när HIF Karlskrona möter AIK Handboll, blir det extra fokus på allas lika värde. Matchen ramas in av regnbågens färger. Den 29-30 mars är vi med när Blekinge idrottsförbund och Sisu anordnar två heldagar om inkluderande idrott. Den 15 april blir det föreläsningar kring kopplingen mellan sexualiserat våld, människohandel, prostitution och porr.

Men redan fredagen den 22 februari händer det väl saker?

– Ja, då finns vi på Klaipedaplatsen i Karlskrona för att informera om projektet.

Då deltar även studenter från Hyper Island. På vilket sätt är de involverade?

– 20 elever har varit med och spånat fram loggan. En del av dem har också tagit fram en hel grafisk profil för projektet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.