Nyheter

Nu börjar rättegången i ubåtsfallet

Ubåtsfallet Artikeln publicerades
De danska TV-bolagen förbereder utanför Københavns Byret på onsdagen. Rättegången mot Madsen gällande mordet på den svenska journalisten Kim Wall startar i dag.
Foto: Johan Nilsson/TT
De danska TV-bolagen förbereder utanför Københavns Byret på onsdagen. Rättegången mot Madsen gällande mordet på den svenska journalisten Kim Wall startar i dag.

Mordåtalade Peter Madsen ställs inför rätta i Köpenhamns byret.

Journalister från tolv länder rapporterar från ett av tingsrättens mest uppmärksammade fall hittills.

Tv-kanaler riggade redan i går utanför Köpenhamns byret, ett stenkast från promenadgatan Strøget, för att bevaka rättegången. Tält har byggts upp där tv-sändningar kan genomföras.

Att sända ljud och bild från rättssalen är inte tillåtet, och det är strikta restriktioner för fotografering utanför. Fotografer och tv-team på plats får inte fotografera anhöriga, misstänkte Peter Madsen eller någon annan som har ett ärende i tingsrätten utan tillåtelse.

Mer än 75 journalister väntas ta plats i ett rum intill rättssal 60, där mordåtalade Peter Madsen ska sitta tillsammans med sin försvarsadvokat. Där kommer journalister att följa rättegången via högtalare och stora tv-skärmar.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen står åtalad för att ha bundit den svenska journalisten Kim Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Madsen misstänks ha dödat henne och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar. Madsens förklaringar om vad som har hänt Kim Wall har ändrats i takt med polisens genombrott i utredningen.

När åtalet väcktes i januari fortsatte Madsen att förneka brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen väntas i dag gå igenom sin stämningsansökan och de åtalspunkter mot Madsen – mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden – som ger en obehaglig beskrivning av ett förlopp som slutade med att Wall hittades död.

Tolv rättegångsdagar är inplanerade och domen väntas den 25 april.

Fakta

Rättegången

Tolv förhandlingsdagar är inbokade för rättegången i byretten (motsvarande tingsrätten) mot mordmisstänkte Peter Madsen.

Förhandlingen börjar den 8 mars och avslutas den 25 april, då domen i målet väntas.

Mordåtalade Peter Madsen vill att så få personer som möjligt ska fälla avgörandet i rättegången gällande mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Danska rättsfall som avser allvarliga brott ska i regel avgöras av tre domare och en lekmannajury på sex personer. Men den tilltalade har rätt att välja bort juryn – vilket Madsen har gjort. Beslutet meddelades via advokaten i slutet av januari.

Rätten består därmed av tre personer – en domare, som är förhandlingens ordförande, och två lekmannadomare.

Visa mer...