Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nödvändigt med båtförbud i Åsnen

Ett eventuellt båtförbud välkomnas av fiskevårdsföreningens ordförande Gösta Hyltén-Cavallius.
– Åsnen är så pass stor så den måste räcka till ändå, säger han.
Tingsryd • Publicerad 23 januari 2018
I en torrlagd Hönshyltefjord går det kanske att komma åt sjögull direkt handgripligt. Det chansar Tingsryds kommun och länsstyrelsen på.
I en torrlagd Hönshyltefjord går det kanske att komma åt sjögull direkt handgripligt. Det chansar Tingsryds kommun och länsstyrelsen på.Foto: Arkiv

Länsstyrelsen vill förbjuda sjötrafik i vissa delar av sjön Åsnen. Förbudet ligger som förslag för att kunna bekämpa problemet med sjögull. Och ett eventuellt förbud välkomnas av Gösta Hyltén-Cavallius, ordförande i Åsnens fiskevårdförening.

– Det är självklart att vi från Åsnens fiskevårdsförening inte vill ha sjögull i hela sjön och man måste göra allt man kan för att stoppa den utbredningen. Spontant, från mitt sätt att se det är det jättebra, säger han.

Annons

Frågan ska tas upp på nästa styrelsemöte, men Gösta Hyltén-Cavallius har svårt att tro att någon skulle sätta sig emot förslaget. Sjögull sprider sig snabbt och problemet måste tas tag i innan det är för sent. Det är inte heller några stora delar av Åsnen som drabbas, menar Gösta Hyltén-Cavallius.

– Det är bara pyttesmå bitar i vår sjö som drabbas, det är värre nedströms, söder om Åsnen. Där är det lite större bitar som berörs men det tillhör inte Åsnen, säger han.

Åsnen är grund, vilket gör det lättare för sjögullet att etablera sig i sjön. Om inget görs kan det få katastrofala följder. I värsta fall kan växten ta över mer än halva sjön.

– Åsnen är så pass stor så den måste räcka till ändå. Det är ett icke-problem som jag ser det. Men det kan bli ett jätteproblem om man inte tar tag i det och det är jättebra att de tar tag i det, säger Gösta Hyltén-Cavallius.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons