Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nazistisk sajt lockar allt fler användare

Högerextremism • Publicerad 13 november 2017

Antalet aktiva användare på den nazistiska sajten Nordfront ökar. Sedan 2015 har de ökat med runt 500 personer per år och i oktober 2017 fanns 4 451 stycken. År 2010 hade sajten bara 111 aktiva användare men två år senare översteg antalet 1 100, enligt rapporten "Det vita hatet: Radikal nationalism i digitala miljöer" som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av regeringen.

Nordfront är den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) officiella sajt där artiklar som diskuterar nationalsocialism och organisationens offentliga manifestationer i Sverige och Norden publiceras. Texterna har ofta ett öppet antisemitiskt och rasistiskt innehåll. I rapporten konstateras att Nordfront nu har gått om sajten Avpixlat i fråga om aktiva användare.

Annons

Svenska Dagbladet och Aftonbladet har i en gemensam granskning visat att 58 personer med koppling till NMR är dömda för brott som hets mot folkgrupp, misshandel och narkotikabrott.

Med termen aktiv användare avses en person som skriver kommentarer till artiklar på en sajt. (TT)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons