Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mot historisk bottennivå hos S

Socialdemokraternas partiledning är väldigt försiktiga med kommentarer till de första prognoserna.
– Jag tror det kommer att dröja flera timmar innan vi har ett resultat att prata om, säger Anders Ygeman, gruppledare för partiet i riksdagen.
Politik • Publicerad 9 september 2018
Statsminister Stefan Löfven anländer till Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven anländer till Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad blåser det högervindar över hela Europa.

– Men vi kan konstatera att vi gjort en väldigt bra valrörelse, vi har samtalat med över 1,7 miljoner människor. Men nu är det ett jämnt resultat och det gäller att ha is i magen till vi vår det slutgiltiga resultatet, säger hon till SVT.

Annons

– Det är klart att vi hade velat ha högre siffror, säger Philip Botström, ordföranden i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

– Vi går upp något och presterar lite mer än vad många förväntat sig, tillägger han.

Stefan Löfven var dock hoppfull tidigare på kvällen.

– Jag är övertygad om att väljarna kommer att låta oss fortsätta med vårt välfärdsprojekt och inte välja skattesänkningar. Men det viktigaste är att inte låta ett rasistiskt parti få något avgörande.

Stefan Löfven betonar att den rödgröna regeringen under den snart avslutade mandatperioden har slutit 26 blocköverskridande överenskommelser om exempelvis energin, försvaret och det finanspolitiska ramverket.

– Det visar att det fungerar, säger han och tillägger att han hoppas det ska gå att bryta den blockpolitik som präglat svensk politik sedan länge.

Redan vid 18-tiden började höga partiföreträdare att droppa in. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson säger att det finns ett starkt stöd för en blocköverskridande regering.

– Det är åtta år sedan nu som vi har haft en regering som kan gå till riksdagen och veta att de får igenom sina förslag, säger han på väg in till valvakan.

Han varnar dock för att S och möjliga koalitionspartier som C och L ser väldigt olika på arbetsrätten.

TT: Är du nöjd om S får 25 procent, handels- och EU-minister Ann Linde?

Annons

– Det blir väl där någonstans. Jag är nöjd om vi blir största parti, svarar hon och tycker att partiet kom i gång bra i slutet av valrörelsen:

– Men det tog för lång tid innan vi började tala om välfärdspolitiken.

Runt 1 200 gäster beräknas till Socialdemokraternas valvaka i Färgfabriken i stadsdelen Liljeholmen i södra Stockholm. Runt 280 medierepresentanter är ackrediterade.

Joakim Goksör/TT
Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons