Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Missing People vill de ha fler som hjälper dem

Missing People har sedan starten för sex år sedan varit ett viktigt inslag i letandet efter försvunna personer.
Nu önskar de att ännu fler går med den ideella organisationen.
– Vi skulle framförallt vilja ha fler som kan leda patruller här i Blekinge, säger Christer Ågren.
Blekinge • Publicerad 15 januari 2018
Missing People är numera en viktig del i samhället för att hjälpa polisen att hitta försvunna personer. Christina Hjalmarsson och Christer Ågren från Blekinge har jobbat med  organisationen i fem år.
Missing People är numera en viktig del i samhället för att hjälpa polisen att hitta försvunna personer. Christina Hjalmarsson och Christer Ågren från Blekinge har jobbat med organisationen i fem år.Foto: Jonas Gustafsson

2012 i Göteborg försvinner två personer och där och då grundades Missing People innan de några månader senare startade i Blekinge med uppdraget att bistå polisen om en person försvinner.

– Vi har alltid kontakt med polisen förutom när de tror att det ligger något brott bakom en persons försvinnande, då deltar inte vi, säger Christina Hjalmarsson.

Annons

Hon har varit med sedan 2013 och är i dag den som är ansvarig för jouren där 15 personer ingår och ständigt kommer samtal till.

– Det gäller för mig att alltid vara tillgänglig, men sedan kan man ju inte gå runt att tänka hela tiden på att telefonen kan ringa utan det gäller att leva ett vanligt liv också.

Oavsett tid på dygnet eller dag på året så kan man kontakta Missing People om man är orolig för en anhörig eller vän. Efter att Missing People fått in en anmälan försöker de kontakta personen som rapporteras vara försvunnen, först via samtal och sen via sms.

– Får vi då inget svar gör vi en efterlysning via Facebook. Det är enbart där igenom vi eftersöker personer och det sätts en prioritering på ärendet hur pass allvarligt läget är, säger Christer Ågren som är ansvarig för Missing People i Blekinge.

Först därefter tas det beslut om det ska bli skallgång eller inte i samråd med polisen.

– Polisen ser oss som en resurs och vi har ett väldigt bra samarbete. Sedan måste jag poängtera att polisen är väldigt duktiga på att hitta personer innan vi behöver ge oss ut. Målet är ju alltid att hitta en person innan det blir skallgång, säger Ågren och berättar varför han anslöt sig till dem för fyra år sedan.

– Jag tänkte att vad är det värsta som kan hända en människa, jo att en anhörig dör. Det näst värsta är att en anhörig försvinner utan att man vet vad som hänt. Därför valde jag att gå med för att kunna göra skillnad när det händer andra människor, säger han.

För att vara med på en skallgång är enda kravet att man är minst 18 år gammal. Och när det väl blir skallgång går det ut ett sms till alla som har anmält sig för att eventuellt kunna vara med och delta.

– 2 000 personer har anmält sig i Blekinge, men vi ser gärna att ännu fler vill vara med och då särskilt personer som kan leda olika patruller. Enda kravet då är att man går en utbildning för att leda en patrull. Vi är lite för få personer i dag som kan ta den rollen då man max ska vara ute i fyra timmar och leta i skarpt läge, säger Hjalmarsson.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons