Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Lugn natt i Blekinge, man rånades i sitt hem i Värmland och Ryssland förbjuder falska nyheter. Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden.

Blekinge

Det har varit en lugn natt i Blekinge utan några stora nyhetshändelser.

Sverige

En man rånades i sitt hem i värmländska Storfors i natt. Tre män ska ha kommit till hans hus och sedan hotat honom med vapen. Polisen kallades till platsen och kunde gripa två män misstänkta för brottet, det rapporterar NWT.

– Vi vet att det finns en tredje gärningsman och vi vet vem han är. Nu ska vi bara hitta honom också, säger Jan Materne vakthavande befäl vid polisen till tidningen.

Den rånade mannen ska inte ha fått några fysiska skador.

En man som verkat som kassör i en ideell förening i Östergötland har försnillat drygt 170 000 kronor. Nu har han fått ett strafföreläggande för trolöshet mot huvudman, skriver Corren.

Enligt åklagaren hade mannen tillgång till föreningens bankkonton. Under en treårsperiod förde han över 171 411 kronor från föreningens konton till sitt eget.

Mannen tvingas nu betala 40 dagsböter på sammanlagt 15 200 kronor, enligt strafföreläggandet, som gäller som en dom men kan utfärdas utan domstolsförhandling om straffet för brottet kan ge högst böter eller villkorlig dom, och den misstänkte har erkänt.

Världen

Storbritannien är överens med Norge och Island om ett avtal som säkrar tullsatserna om det blir så att Storbritannien kraschar ut ur EU.

Förhandlingarna avslutades i fredags, uppger NTB, och länderna enades om viktiga bestämmelser som i dag regleras av EES-avtalet. Alla aktuella tullregler består, inklusive nolltull på industrivaror, fisk och jordbruksprodukter. Däremot täcker den inte alla regleringar kring handel med matvaror, djur och växter, men här har Storbritannien uppgett att man kommer att godkänna import från Norge och Island i en övergångsperiod.

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide beskriver i ett pressmeddelande avtalet som "väldigt positivt för norskt näringsliv".

Storbritanniens handelsminister Liam Fox beskriver avtalen med Norge och Island som det näst största av avtalen hittills. Britternas handel med EES-länderna beräknas vara värd nästan 30 miljarder pund, motsvarande nästan 370 miljarder svenska kronor.

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat lagar som innebär att ryssar kan bötfällas om de sprider vad myndigheterna anser vara falska nyheter på internet, eller som visar på "uppenbar respektlöshet" mot staten.

Kritiker har varnat för att lagstiftningen kan leda till statlig censur, men lagstiftare säger att åtgärderna behövs för att bekämpa falsk nyhetsrapportering och kränkande kommentarer på internet.

De nya lagarna ger myndigheter möjlighet att blockera hemsidor som inte följer uppmaningar om att ta bort information som staten anser innehåller sakfel. Lagstiftningen innebär också att personer ska kunna bötfällas med upp till motsvarande drygt 55 000 kronor, om de sprider falsk information på internet som leder till "omfattande störningar av den allmänna ordningen."

Människor som uppvisar "uppenbar respektlöshet" på internet gentemot den ryska staten, myndigheterna, allmänheten, den ryska flaggan eller konstitutionen kan bli bötfällda med motsvarande nästan 15 000 kronor enligt de nya lagarna. Upprepat lagbrytande ska kunna ge fängelse i 15 dagar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.