Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man greps i Karlskrona för urkundsförfalskning, explosion i centrala Malmö och flera döda efter tågolycka i Afrika. Här är nattens nyheter lokalt och i omvärlden.

Blekinge

Under söndagskvällen gjorde polisen en arbetsplatskontroll i Karlskrona. Samtliga medarbetare uppgavs visa upp sina ID-handlingar.

Men när en man kontrollerades visade han upp ett kort som inte var hans. Mannen greps då för urkundsförfalskning och han kommer att förhöras av polisen.

– Vi vet inte vem han är, så vi arbetar med att få fram det, säger Thomas Boking inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Sverige

En kraftig smäll har hörts vid Stortorget i Malmö natten till måndag. Enligt Sydsvenskan ska explosionen ha krossat flera rutor och entrén till en nattklubb. Larmet kom till polisen vid midnatt.

– Något har detonerat, frågan är bara vad och varför, det ska vi försöka ta reda på nu, säger Patric Fors vid polisen region Syd, till TT.

Flera patruller har skickats till platsen som är avspärrad.

– Först ska nationella bombskyddet säkra platsen, sen görs det en kriminalteknisk undersökning, säger Patric Fors.

En byggnad har skadats men det finns inga uppgifter om att någon person skulle ha kommit till skada.

Tidigare under kvällen larmades polisen om en explosion i entrén till ett flerfamiljshus i stadsdelen Hyllie.

– I nuläget finns inget samband mellan explosionerna, säger Patric Fors.

Världen

Den misstänkte Christchurch-terroristen Brenton Tarrant har avskedat sin advokat och uppges vilja företräda sig själv i domstol, skriver New Zealand Herald.

Det har väckt oro för att Tarrant kan komma att utnyttja kommande rättegång för att försöka föra ut extrema åsikter.

Tarrants tidigare advokat, Richard Peters, säger till tidningen att Tarrant verkar vara mentalt stabil. Peters säger att hans uppdrag att företräda Tarrant avslutades i lördags.

Världens högsta noterade brasa har tänts i staden Lustenau i västra Österrike.

Brasan tändes på lördagskvällen inför flera tusen åskådare och mättes till lite drygt 60 meter på höjden. Den väntas därmed peta den tidigare noteringen i Guinness rekordbok: en 47 meter hög brasa som anordnades i norska Ålesund för tre år sedan.

Enligt de österrikiska arrangörerna tog det tre månader att bygga strukturen för brasan. När de tände elden stod räddningstjänst i beredskap för att skydda omgivningen från den stora mängd gnistor som fördes vidare med vinden. Som traditionen bjuder i vissa länder hade en konstgjord häxa placerats på toppen. När elden nådde häxan uppstod en mindre explosion som applåderades av publiken.

Lustenau ligger i det österrikiska förbundslandet Vorarlberg, där det sedan länge är tradition att tända stora brasor helgen efter askonsdagen.

Minst 24 personer har omkommit och 31 skadats när ett frakttåg spårade ur i Kongo-Kinshasa på söndagen. De flesta av de omkomna och skadade var fripassagerare på tåget.

– Vi har fått fram 24 kroppar, mestadels barn. Men det är en provisorisk siffra eftersom vagnarna fortfarande är omkullvälta, säger en polismedarbetare.

Olyckan inträffade i Kasaï-provinsen. Det här är den tredje tågurspårningen på en månad i landet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.