Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Lugn natt lokalt, Trafikverket kritiserar sig själva och Francos grav ska flyttas. Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden.

Blekinge

En man ska ha slagit sönder flera rutor på Arklimästaregatan i Karlskrona. Polisen kallades till platsen efter ett vittne sett händelsen. Mannen omhändertogs av polisen för fylleri.

Sverige

Trafikverket kritiserar sig själva i en rapport för antalet solkurvor förra året då det svenska järnvägsnätet hade 266 konstaterade eller misstänkta solkurvor,

I många fall så återkommer samma solkurvor år efter år, vilket enligt rapporten beror på att de inte lagas på rätt sätt. Solkurvor i Hallsberg, Linköping, Södertälje hamn och Hagalund nämns som exempel.

Solkurvor uppstår när metallen i rälsen utvidgas av värmen och spåren inte kan stå emot tryckkrafterna som uppstår, då ökar risken för urspårning.

Enligt rapporten beror de flesta solkurvorna på för lite ballast, som håller spåret på plats, eller för mycket räls, och uppstår inte på spår som byggs och underhålls enligt reglerna.

"Med detta som bakgrund är det tydligt att många av våra regelverk inte efterlevs i praktiken", står det i rapporten.

För att minska problemen har myndigheten tagit fram en handlingsplan, där det bland annat ingår att man följer upp att reparationen av solkurvor görs enligt reglerna.

Regeringen går vidare med planerna på att införa en så kallad familjevecka.

Tre extra lediga dagar föreslås för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

– Vi vill se att det genomförs så snart som möjligt. Så det första som kommer att ske nu är att en utredning behöver titta på en del av de vägval som behöver göras för att den ska utformas på rätt sätt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till Sveriges Radio Ekot.

Världen

Tre män har förts till sjukhus med knivskador i norska Skien, sydväst om Oslo.

Enligt polisen ska det ha varit ett bråk mellan flera olika grupperingar under natten mot lördagen. Två av de inblandade har allvarliga skador. Polisen har fört ett antal personer, både vittnen och inblandade i bråket, till polisstationen för förhör.

– Det har också beslagtagits mobiltelefoner med filmer som visar en del av händelsen, säger insatschefen Trond Egil Groth vid polisen.

Den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas, beslutar Spaniens regering.

Efter åtskilliga förseningar kommer hans kvarlevor att hämtas från mausoleet i De stupades dal (Valle de los Caídos) strax utanför Madrid den 10 juni. Därefter kommer de att begravas på en kyrkogård i Mingorrubio, några mil därifrån.

Beslutet är ett av socialistregeringens sista innan landet går till val i april. Den vill i stället upprätta en minnesplats för fascismens offer i De stupades dal, som ursprungligen är ett monument tillägnat soldater som dog i det spanska inbördeskriget.

Francos familj motsätter sig dock flytten och försöker få Spaniens högsta domstol att pröva saken, vilket skulle stoppa flyttplanerna, åtminstone i väntan på ett beslut.

– Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo.

Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade gällande flytten av Francos kvarlevor, både bland befolkningen och partierna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.