Nyheter

Många inbrott även för två år sedan

Blekinge Artikeln publicerades

Det är inte första gången Blekinge drabbas av många inbrott i skolorna.

För två år sedan kunde en liga gripas och dömas till fängelse efter ha stulit elektronik för mångmiljonbelopp.

Det var under vintern, våren och sommaren 2016 som en liga bestående av sex personer härjade fritt i bland annat Blekinge, Skåne, Västra Götaland, Kronoberg och Kalmar län. Ligan inriktade sig på att få med sig så många bärbara datorer och surfplattor som möjligt från de skolor som de bröt sig in på.

Totalt misstänktes ligan ligga bakom 40 till 50 skolinbrott där de fick med sig elektronik för ett mångmiljonvärde där skolor i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Olofström drabbades i Blekinge.

När ligan väl kunde gripas i juni 2016 så kunde polisen spåra de stulna datorerna till bland annat Nordamerika, Balkan och Irak.

Ligan ska ha lyckats bryta sig in i skolorna genom att kartlägga skolornas larmsystem. Men till slut kunde fem män dömas till fängelse i tingsrätten där den sjätte friades helt.

Fallet kom dock att även tas upp i Hovrätten som valde att skärpa fängelsestraffet för en av männen till ett år och tre månader då han även dämdes för nya brott. En annan man från ligan fick i stället sitt straff kortat till sju månaders fängelse.