Nyheter

Mäklare varnas för fel i listan med bud

BLEKINGE Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mannens tidiga bud på fastigheten togs aldrig med i anbudsförteckningen.

Nu varnas mäklaren.

Fastighetsmäklaren får alltså en varning av Fastighetsmäklarinspektionen efter att inte ha upprättat en korrekt förteckning av anbuden när ett hus såldes i Blekinge.

Bakgrunden är att en fastighet med utgångspris på 4,5 miljoner kronor lades ut till försäljning.

En man lade tidigt ett dolt bud på 5,5 miljon. Mäklaren ska då ha svarat mannen att säljarna önskade en vanlig budgivning. I sitt svar till inspektionen skriver mäklaren att säljarna tyckte att det kändes olustigt att någon lade ett så högt bud utan att ha någon kunskap om huset, eller att ha varit på plats. Mäklarens erfarenhet är också att höga bud med villkor ofta läggs för att stänga en affär, men att dessa ofta dras tillbaka eller sänks senare, vilket kan förstöra en affär.

Efter visningar och budgivning såldes fastigheten för drygt 6,2 miljoner kronor.

Mannen som lagt det dolda budet gjorde då en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen. Anmälan gällde dels misstänkt lockpris och dels att hans bud aldrig togs med i den förteckning av anbud som ska göras.

Inspektionen gör nu bedömningen att det inte handlade om något lockpris, men att det dolda budet på 5,5 miljon borde ha tagits med i anbudsförteckningen. Mäklaren meddelas därför en varning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.