Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lista: Blekinges bästa bed & breakfast

För par, singelresenärer och mindre familjer är bed & breakfast ett utmärkt sätt att resa prisvärt och ta del av Blekinges bästa utbud.
Blekinge • Publicerad 25 juni 2019
Boråkra Bed & breakfast.
Boråkra Bed & breakfast.Foto: Niklas Kämpargård

Till skillnad från hotell, som nästan alltid ligger i stadskärnan hittar du bed & breakfast (eller rum med frukost på svenska) på en rad håll i landskapet.

Här nedan listar vi Blekinges bästa bed & breakfast:

Boråkra Bed & breakfast

Annons

I Boråkra gamla folkskola från 1895 har Per och Lotta Tedin skapat ett unikt bed & breakfast med rum från en svunnen tid. Här blandas loppisfynd med tidstypisk charm och elegans med egen toalett (två rum delar toalett). Missa inte den fantastiska frukosten som du kan njuta av inomhus eller på den amerikanska verandan omgärdad av trädgårdens grönska utomhus.

– Vi vill själva bo bra när vi bor på bed & breakfast och tänkte att vi skulle skapa ett eget alternativ som motsvarar våra egna önskemål. Det är såklart svårt att veta vad gästerna tycker, men utvärderingar och återkommande gäster avslöjar att vi lyckats ganska bra, säger Lotta Tedin som efter 25 år i bokbranschen lämnade Lund för att flytta upp till Blekinge.

Totalt finns fem olika rum på Boråkra bed & breakfast alla med sin egen genuina prägel. Exempelvis Syslöjden och Träslöjden där hyvelbänkarna tidigare stod, Skolfrökens rum, Skolvaktmästarens rum och Materialrummet. Dessutom finns fina sittmiljöer runt en kamin i den 65 kvadratmeter stora skolsalen. Ett kombinerat allrum, dojo och yogastudio där Per gärna visar japansk svärdkonst eller självförsvar vid tillfälle.

Per och Lotta Tedin driver Boråkra B&B.
Per och Lotta Tedin driver Boråkra B&B.Foto: Niklas Kämpargård
Boråkra gamla folkskola har blivit B & B.
Boråkra gamla folkskola har blivit B & B.Foto: Niklas Kämpargård

Hela skolan omgärdas av en fantastisk trädgård där Lotta odlar det mesta som går att äta.

Här växer bär till frukostens marmelader, tomater och gurka till smörgåsen och en bit upp i skogen har Lotta och Per egna höns, vars ägg givetvis finns på frukostbordet.

– Vi försöker att göra så mycket som möjligt av det vi serverar på egen hand. Vi bakar eget bröd, gör egna marmelader, kokar egen sylt och rostar vår egen müsli, säger Per som får ett allt större trädgårdsintresse efterhand som åren går. Nytt för i år är den japanska trädgården vars rinnande vattendrag utgör själva grunden i den kommande skapelsen.

bild 1/6

Längst i väster med bara åkrarna och ängarna som sällskap finns en liten pool som påminner om Italien. Den som med andra ord inte vill lämna Boråkra kan mycket väl tillbringa en dag i trädgården. Det är nämligen inte ovanligt att man ser både hare, rådjur och hjort från solstolen. Bästa tipset är annars att läsa en bok med en kikare runt halsen. Vem vet när havsörnen sveper in över landskapet eller småfåglarna dansar i grönskan. www.borakra.se

Helena och Peter Graucob driver Pensionat Stensvik i Kristianopel.
Helena och Peter Graucob driver Pensionat Stensvik i Kristianopel.Foto: Privat

Pensionat Stensvik, Kristianopel

Checka in på pensionat Stensvik i vackra Kristianopel och njut av havets närhet. Här kan du doppa fötterna i Östersjön, gå en promenad i gränderna och bli sugen på att skaffa en egen trädgård om du inte redan har det. Här finns nämligen flera trädgårdar som bjuder på det lilla extra. Missa inte köksträdgården bakom pensionatet där ägarna, Helena och Peter skördar en stor del av de grönsaker och örter som serveras på pensionatet eller på kafé Sött & Salt nere i hamnen. Svensk landsbygdsromantik när den är som bäst.

Pensionat Stensvik i Kristiansopel.
Pensionat Stensvik i Kristiansopel.Foto: Niklas Kämpargård

Fregatten Bed & Breakfast, Karlskrona

Mysiga Fregatten B&B ligger på Björkholmen i centrala Karlskrona. Här kan du slappna av i något av de fyra rummen: Skeppsgossen, Styrmansrummet, Matrosen eller Kaptensrummet, alla inredda på ett personligt sätt med lokal touch i ljusa färger. Den stillsamma oasen mitt i Karlskrona (bakom en skyddande mur) är en utmärkt plats att njuta av världsarvet. Närmaste badbrygga finns 4 minuters promenad från huset.

Amiralitetsgården Werstorp bed & breakfast, Skärva, Karlskrona

Omgärdad av beteshagar med sluttande ängar rakt ner mot havet hittar du Werstorp B&B vid sidan om Skärva herrgård strax utanför Nättraby. Här kan du slappna av blott ett stenkast från havet helt i händerna på värdarna Malin och Peter Wästfelt som erbjuder ett havsnära boende i den gamla amiralitetsgården som en gång uppfördes av amiral Nordenskiöld.

Amiralitetsgården Werstorp bed & breakfast i Skärva utanför Karlskrona.
Amiralitetsgården Werstorp bed & breakfast i Skärva utanför Karlskrona.Foto: Niklas Kämpargård

3 små hus, Väbynäsvägen/Vieryd, Ronneby

Annons

På en vackert kuperad naturtomt blott hundra meter från havet hittar du Himlahuset, Änglahuset och Bastuhuset, tre små pittoreska hus med en egen genuin prägel. Det höga Himlahuset omges av ett femtio kvadratmeter stort trädäck som fungerar som ett eget allrum under soliga dagar där du kan sitta utomhus från solens uppgång till dess nedgång. I marknivå hittar du Änglahuset som är ett litet romantiskt hus med en gammeldags charm bredvid Bastuhuset där du kan njuta av en egen bastu med vedeldad kamin.

Gullkråkan, Joggesö i Hällaryds skärgård (Karlshamn)

Fyra kilometer från Matvik rakt ut i skärgården hittar du pensionat Gullkråkan. En ö fylld av båtmakartraditioner där Nilla och Freddie van der Crussen gör din övernattning till en upplevelse (måste förbokas). Alla hus på hela ön – 850 meter lång och 450 meter bred - består av gamla skärgårdshus som alla bär på en egen historia. Här ute har människor försörjt sig på fiske, båtbyggnad och jordbruk i generationer. Givetvis kan du både bo och äta hos familjen van der Crussen. Du kan åka taxibåt till ön från Matvik (tfn 0702-500 576) eller paddla ut. Även skärgårdstrafiken Matvik – Tärnö funkar fint.

Pensionat Gullkråkan.
Pensionat Gullkråkan.Foto: Gunnel Persson

Nya Stan bed & breakfast, Karlshamn

Checka in hemma hos Eva och Jan Rimfjäll på Hinsegatan 5 i ett varsamt renoverat hus från 1905. Ursprungligen bestod huset av tre lägenheter med tillhörande utedass och åtta eldstäder. Numera kan du bo i fyra olika rum: Brita, Tessin, Rosa och Egon (de två sista i gårdshuset) inredda i en charmig stil med en personlig touch. Dessutom finns kök där du kan laga din egen mat och en trevlig frukostmatsal där det serveras frukost.

Nya Stan bed & breakfast i Karlshamn.
Nya Stan bed & breakfast i Karlshamn.Foto: Niklas Kämpargård

Vägga bed & breakfast, Karlshamn

Härliga Vägga B&B vid sidan om Näsviken i centrala Karlshamn erbjuder fyra olika enkel- och dubbelrum där två av rummen kan slås samman till ett familjerum. Dessutom finns en svit på 40 kvm fördelat på två rum med en skjutdörr emellan.

Villa Orion, Sölvesborg

Mitt inne i stan, bara ett stenkast från torget och lika nära havet hittar du Villa Orion med uteplatser i två väderstreck. Här kan du njuta av villaområdets charm, äta frukost i soluppgång och vila ut efter en aktiv dag i solnedgång. Totalt finns det fem trevliga rum i en ljus karaktär med närhet till det mysiga villaträdgårdens uppvuxna grönska.

Vita Huset B&B i centrala Sölvesborg

Mitt mellan stadshuset och Coop rakt över torget i centrala Sölvesborg hittar du Vita Huset.

Ett landmärke med både tornrum och en läcker balkong i söderläge. Totalt finns nio olika rum i lika många storlekar, alla med inkluderande frukostbuffé, lakan, handdukar och morgonrockar.

Vita Huset i Sölvesborg.
Vita Huset i Sölvesborg.Foto: Niklas Kämpargård

Niklas Kämpargård
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons