Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klartecken för böneutrop i Växjö

Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler moskéer tar efter deras initiativ.
VÄXJÖ • Publicerad 8 maj 2018
Stiftelsen Växjös muslimers tillfälliga moské.
Stiftelsen Växjös muslimers tillfälliga moské.Foto: Mikael Fritzon TT

Enligt polismyndigheten, som beviljat tillståndet, får inte utropet ljuda starkare än 110 decibel "utomhus i förskolornas utemiljö" och 45 decibel "inomhus i bostäder och skolverksamheter".

110 decibel motsvarar ungefär ljudet av en tryckluftsborr. 45 decibel är ungefär på samma ljudnivå som i ett kontorslandskap. Polisen skriver dock i sitt beslut att ljudnivån utomhus måste ligga "betydligt lägre" än 110 decibel för att gränsnivån inomhus inte ska överskridas.

Annons

Tillståndet gäller från och med nu och ett år framåt. Utropet får ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Utropet sker via en förinspelad ljudfil.

– Det känns självklart bra, att man kan lita på att samhällets processer är demokratiska, säger Stiftelsen Växjö muslimers presstalesperson Avdi Islami till tidningen Dagen.

Han tillägger att stiftelsen vill att fler moskéer i Sverige tar efter deras exempel. Människor måste acceptera religiösa budskap i vardagen, anser Islami.

– I ett samhälle måste vi kunna hantera olika budskap. Jag är till exempel allergisk mot hundar, men måste acceptera att de finns i samhället. På samma sätt är det med religiösa budskap, säger han till Dagen.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) har tidigare bett stiftelsen att ta tillbaka sin ansökan för att hon tror att frågan kommer att skapa splittring i samhället.

– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen.

TT: Varför tror du det?

– Det finns inte böneutrop på så många ställen i Sverige. Det tror jag är av en anledning. De muslimska församlingarna har ofta själva landat i slutsatsen att det går att kommunicera med sina medlemmar på andra sätt som inte sticker ut lika mycket. Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerat ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det.

Frågan om muslimska böneutrop i Sverige är kontroversiell. Enligt en Sifo-undersökning som TV4 lät göra i mars svarade 60 procent att sådana bör vara förbjudna. 21 procent svarade att de bör vara tillåtna.

Landets ledande politiker är splittrade i frågan. KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanade tidigare i år sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskollegan Ulf Kristersson (M) är skeptisk. Statsminister Stefan Löfven (S) anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons