Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart: Miljoner till kulturmiljövården i Blekinge

Blekinge • Publicerad 11 februari 2019

När Riksantikvarieämbetet fördelar 2019 års anslag för bidrag till kulturmiljövård får Blekinge län drygt åtta miljoner kronor att fördela. Totalt handlar det om 249 miljoner till länsstyrelserna – 13 miljoner mer jämfört med 2018. Men för Blekinges del handlar det om en minskning med omkring 350 000 kronor.

– Det är glädjande att vi för andra året i rad fått möjlighet att ge en ekonomisk förstärkning till kulturmiljövården i landet. Behoven är stora och efterfrågan på medel är mycket hög, inte minst i lands- och glesbygd. Målet är att bättre kunna bevara en mångfald av kulturmiljöer i hela landet. Samtidigt ser vi att bidraget även har positiva effekter för regional utveckling, sysselsättning och tillväxt, säger riksantikvarie Lars Amréus i ett pressmeddelande.

Blekinge län har fått 8 123 500 kronor, för att vara exakt. Det är en minskning med omkring 350 000 jämfört med 2018. Föremål från Gribshunden som ska konserveras under året – en kostnad som inte belastar Blekinges medel, utan tas ur den centralt avsatta potten för konservering. Den senare summan ligger på två miljoner kronor.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons