Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina vill se svensk-norsk järnväg

Kina är intresserat av att finansiera en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Oslo, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Transport • Publicerad 27 januari 2018
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En kinesisk delegation reste till Oslo för ett par veckor sedan för att diskutera projektet.

– Vi diskuterade hur Kina kan bistå, eventuellt, med finansiering och med utbyggnadskapacitet och kompetens, säger Alf S Johansen på Grensekomiteen Värmland-Østfold som koordinerar projektet, till Ekot.

Annons

Ett av projekten som kan bli aktuella syftar till att bygga om och räta ut befintlig räls till en kostnad på över 50 miljarder kronor. Det andra handlar om att bygga en helt ny järnväg för höghastighetståg, som skulle kosta runt 170 miljarder.

Enligt uppskattningar skulle restiden mellan huvudstäderna kunna kapas från över fem timmar till under tre. De tänkta resenärerna är de människor som i dag flyger mellan Oslo och Stockholm.

– Det är ett lönsamt projekt som man tjänar pengar på efter några år, säger Alf S Johansen.

Den kinesiska näringslivsdelegationen från China Association for Promoting International Economic & Technical Cooperation besökte Oslo i mitten av januari.

KB/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons