Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Karlshamnsstudie visar - lågkolhydratsdiet bra för diabetiker

Sista ordet i striden om vad diabetiker ska äta är inte sagt. Men de senaste rönen ger poäng åt dem som tycker att det är bäst att strunta i brödet och satsa på smöret.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2008

– Det går verkligen att uppnå goda långtidsresultat i behandlingen av vissa av dessa patienter, säger Jörgen Vesti-Nielsen, överläkare vid Blekingesjukhuset, till nyhetsbyrån Reuters.

Han har lett den så kallade Karlshamnstudien, där 16 överviktiga diabetiker på Atkins-liknande diet, med relativt mycket fett och protein och lite kolhydrater, har jämförts med 15 överviktiga diabetiker som har följs sedvanliga kostråd. I dag rekommenderas diabetiker att få i sig minst hälften av energin i den dagliga maten från kolhydrater, det vill säga livsmedel som bröd, potatis, pasta eller ris.

Annons

Dagens kostråd är hårt ifrågasatta av vissa forskare och lika hårt försvarade av andra forskare. De är för närvarande föremål för en översyn, och en första version av de nya råden väntas vara klar om ungefär ett år. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har tagit på sig uppgiften att dammsuga den vetenskapliga litteraturen i jakten på hårda fakta, och Karlshamnstudien kommer säkerligen att sättas under lupp. För även om den är liten är den en av få studier som kan visa resultat av effekterna på lång sikt.

Enligt de senaste siffrorna från studien, publicerade i tidskriften Nutrition and Metabolism, fortsätter patienterna i lågkolhydratsgruppen att må bra, 44 månader efter studiestart. Alla utom en har gått ned i vikt och patienternas blodsockernivåer är jämna och fina.

(TT)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons