Karlshamnsstudie visar - lågkolhydratsdiet bra för diabetiker
– Det går verkligen att uppnå goda långtidsresultat i behandlingen av vissa av dessa patienter, säger Jörgen Vesti-Nielsen, överläkare vid Blekingesjukhuset, till nyhetsbyrån Reuters.
Han har lett den så kallade Karlshamnstudien, där 16 överviktiga diabetiker på Atkins-liknande diet, med relativt mycket fett och protein och lite kolhydrater, har jämförts med 15 överviktiga diabetiker som har följs sedvanliga kostråd. I dag rekommenderas diabetiker att få i sig minst hälften av energin i den dagliga maten från kolhydrater, det vill säga livsmedel som bröd, potatis, pasta eller ris.
Dagens kostråd är hårt ifrågasatta av vissa forskare och lika hårt försvarade av andra forskare. De är för närvarande föremål för en översyn, och en första version av de nya råden väntas vara klar om ungefär ett år. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har tagit på sig uppgiften att dammsuga den vetenskapliga litteraturen i jakten på hårda fakta, och Karlshamnstudien kommer säkerligen att sättas under lupp. För även om den är liten är den en av få studier som kan visa resultat av effekterna på lång sikt.
Enligt de senaste siffrorna från studien, publicerade i tidskriften Nutrition and Metabolism, fortsätter patienterna i lågkolhydratsgruppen att må bra, 44 månader efter studiestart. Alla utom en har gått ned i vikt och patienternas blodsockernivåer är jämna och fina.
(TT)