Nyheter

Branden i Notre–Dame under kontroll

Frankrike Artikeln publicerades

Under natten kämpade hundratals brandmän fortsatt med släckningsarbete i Notre-Dame. Vid 03-tiden på tisdagen uppgav man att branden var under kontroll.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame, säger Frankrikes president Emmanuel Macron med tårar i ögonen.

Fler än 400 brandmän deltar i släckningsarbetet, som försvåras av det trånga utrymmet runt katedralen, och en brandman uppges ha fått allvarliga skador. Men flera timmars arbete har gett resultat.

– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudstruktur som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till reportrar utanför katedralen.

Han tillägger också att det ser ut som att de två huvudtornen kan räddas. Vid 23-tiden svensk tid uppgav dock räddningstjänsten att det skulle ta minst tre–fyra timmar innan elden har ringats in.

Under ett dramatiskt ögonblick bevittnade Parisbor och turister hur eldsvådan i medeltidskatedralen i centrala Paris tog tag i huvudspiran – och slutligen fick den att rasa.

Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt.

Notre-Dame grundades 1163 och har därefter byggts på i flera omgångar. Katedralen genomgick en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visade hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig snabbt.

Turisten Jakob Imberg från Göteborg står utanför stadshuset Hôtel de ville och tittar på branden.

– Det är stora lågor med gul rök som sprider över staden och skymmer solen som ser helt röd ut. Tornet börjar mer likna ett skelett eftersom det har brunnit så mycket. Nu ser man att elden börjar sprida sig mot de två andra breda tornen, säger han till TT över telefon från Paris.

– Det är väldigt ledsamt och tragiskt.

Jakob Imberg säger att han befann sig inne i katedralen när brandlarmet gick vid 18.30-tiden.

– Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner, säger Imberg.

Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till just renoveringsarbetet. Åklagare har också inlett en utredning med huvudspåret att det är en olycka, enligt Reuters.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse". President Emmanuel Macron ställde in sitt planerade tv-tal på grund av branden. Han skriver i ett uttalande att eldsvådan drabbar en hel nation och senare på kvällen tog han sig intill katedralen och uttalade sig för reportrar.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame, säger han med tårar i ögonen.

Det värsta har undvikits tack vare hjälteinsatsen från räddningstjänsten, fortsatte presidenten och sade att man kommer att anlita bästa möjliga yrkesmännen för att restaurera byggnaden.

 

Boråsaren Marita Elg befinner sig i Paris tillsammans med sambon och ett par vänner. Vännerna var på väg till en konsert alldeles intill katedralen och fick syn på rökpelaren.

– De meddelade precis att de vänder hemåt, jag vet inte riktigt vad som händer där. Sambon och jag stannade kvar i lägenheten och vi hörde sirener utanför för en stund sedan, säger Marita Elg.

Boråsaren Marita Elg befinner sig i Paris tillsammans med sambon och ett par vänner. Bilden är tagen när vännerna var på väg till en konsert alldeles intill katedralen och fick syn på rökpelaren.
Foto: Läsarbild
Boråsaren Marita Elg befinner sig i Paris tillsammans med sambon och ett par vänner. Bilden är tagen när vännerna var på väg till en konsert alldeles intill katedralen och fick syn på rökpelaren.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.